Приштина не жели Београд у истрази убиства Ивановића

Срна
Приштина не жели Београд у истрази убиства Ивановића

Приштина - Шеф канцеларије за Косово Владе Србије Марко Ђурић изјавио је у синоћ да Београд неће учествовати у наставку дијалога о нормализацији односа са Приштином док Србија од Косова не добије одговоре о убиству Оливера Ивановића, док из Приштине стиже порука да Београд неће бити укључен у истрагу убиства једног од политичких вођа косовских Срба.

Ђурић је за Радио-телевизију Србије (РТС) рекао како бројне информације до којих су дошли србијански истражни органи показују да је ријеч "о озбиљној и широкој организацији", те да те информације стижу сваки час.

"Из минуте у минуту добијамо све више информација, све сам више увјерен да ово не потиче из наше земље и сигурно не од Срба са Косова. Ми не тражимо и не молимо, већ захтијевамо да косовски органи одмах пронађу кривце и приведу их правди", рекао је Ђурић.

Косовски министар правде Абелард Тахири одбацио је могућност да се Београд укључи у истрагу о убиству вође Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, објавили су приштински медији након захтјева из Београда да се истражним органима Србије омогући судјеловање у истрази.

"То (истрага) припада само институцијама Косова", рекао је Тахири за портал газетаеџпресс, а преносе београдски медији.

Тахири је поручио како су "добродошле све информације", од Албанаца или Срба, које могу помоћи у расвјетљавању убиства, али не и укључивање Београда у истрагу.

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је раније у уторак да је убиство Ивановића "терористички акт" и затражио од ЕУЛЕЏ-а, УНМИК-а и косовске полиције да и србијански органи учествују "у истрази и откривању истине" о атентату на Ивановића.

Тахири изјавио је како још нема нема информација да је ЕУЛЕЏ добио службени захтјев од Владе или других институција Србије за учествовање у истрази убиства, те да ни у приштинске институције није стигао такав захтјев, пренијела је агенција Бета из Приштине.

Главни тужилац Основног тужилаштва у Косовској Митровици Схикри Сила изјавио је да два тужиоца истражују убиство Оливера Ивановића - Србин и Албанац, Нијази Редџа и Јова Радовић.

Истодобно, Тужилаштво за организирани криминал у Београду саопштило је да је покренуло предистражни поступак поводом убиства Ивановића, а од србијанске полиције и обавјештајне агенције затражило "прикупљање потребних обавијести у вези с кривичним дјелом тероризма".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана