Прича која открива траг: Нестале бебе продате на Косово?

Прича која открива траг: Нестале бебе продате на Косово? 08.11.2017 14:58 | Спутњик

Београд - Крађа беба из српских породилишта једна је од највеćих афера у Србији. Човјек који је нашао "мртвог" брата, продатог на Косово, говори за Спутњик.

Тај портал подсјећа да постоје бројни случајеви који потврђују да су дјеца која су на рођењу проглашавана мртвим заправо била продата, од 1954. године до данас и да бројне породице тврде да су жртве организоване продаје дјеце. Ова прича могла би да покрене истрагу.

Ради се о Ивану Миљковиćу који је годинама трагао за братом близанцем за кога су, неколико дана послије рођења, љекари тврдили да је мртав. Послије дугих година потраге пронашао га је у албанској породици на Косову.

Његова потрага за правдом траје укупно 15 година, а након интензивне истраге која је трајала годину и по дана, он је утврдио да је његов брат жив. Миљковић каже да је све почело када је његова мајка чула идентичну причу која је њој "сервирана" 1979. године.

"Ми смо, иначе, рођени 7. маја 1979. године у породилишту у Свилајнцу. Били смо здрави и прави једнојајчани близанци, са идентичном килажом и обимом главе. Нису постојале никакве назнаке да се било шта чудно дешава. Тог јутра, пошто смо рођени послије поноćи, без знања и без пратње мајке, бабица Мира Петковиć пребацила нас је на неонатологију без упута, пошто у архивским документима упут не постоји. Пребацили су нас због мало плодове воде у плуćима. Када је сутрадан отац дошао у породилиште, саопштили су му да је једно дијете преминуло, а да је друго у критичном стању. Када је захтјевао да преузме тијело дјетета и да се распита шта је са другим, нису му дозволили и рекли су да све иде по процедури болнице, и да ćе документацију добити накнадно. Међутим, до 2003. године ниједан папир нисмо добили", каже Миљковић за Спутњик.

Према његовим ријечима, њему и брату додијељени су идентични матични бројеви без МБ-3 обрасца, односно да је по папирима преклапањем статистичких података приказивано да је умјесто два близанца рођено једно дијете.

Почели су прикупљају документацију 2011. године како би утврдили да ли је брат жив или мртав и тада су утврдили да нема потврде о смрти, да нема обдукционог налаза, да нема гробног мјеста, да нигдје законски није утврђена чињеница смрти.

"У матичној служби дошли смо до папира који потврђују промену идентитета и промену године рођења. У књизи држављана је чак његово име прецртано, уписана је друга, женска особа, која је рођена ′78. године у Јагодини. Корак по корак дошли смо до сумњивог матичног броја за који се испоставило да је то матични број мог брата са новим идентитетом. Даље смо истраживали где је одрастао и живео, и најзад смо остварили контакт", каже он и додаје да је породица утврдила и да је његов брат продат албанској католичкој породици, која је на исти начин купила још двоје дјеце из српских породилишта.

Он потврђује да је ДНК потврдила нихово откриће.

"Да, ДНК анализа је потврдила да је реч о мом брату. Породично је случај решен, али нама је циљ и интерес да натерамо државу да му врати биолошки идентитет и право на припадање биолошкој породици које му је противзаконито одузето. Такође, и кривичну одговорност свих који су умешани у овај случај", каже Миљковић.

Према њгевим ријечима, кроз све године истраживања утврдили су смо да је много дјеце на тај начин отишло на Косово, а много њих је продато у иностранству.

"Мислим да су деца масовно продавана албанским породицама као вид тихог рата против Србије, јер се на тај начин повеćавао наталитет Албанцима док се морталитет у Србији тих година драстично повеćавао. У једном документу из погребног завода се види да у мају месецу ′79. године ниједна беба са неонатологије није сахрањена. А познат ми је још један случај близанаца који су дошли на неонатологију дан после нас. Једно дете је такође продато, што значи да су за 24 сата продате две бебе", наводи он и додаје:

"Први случај за који постоји некакав траг догодио се 1956. године, а масовне крађе догађале су се ′70-их и ′80-их година, па чак и ′90-их. Нажалост, и у 2016. години познат је случај замене беба. Према незваничним подацима, досад је украдено око 10.000 беба", каже Миљковић.

Подсјетимо, случај несталих беба покренут је и пред међународним судом у Стразбуру.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица