Preminuo novinar Rajko Pavićević

Srna

Beograd - Prvi urednik radio-programa "Indeks 202" na Radio Beogradu Rajko Pavićević /73/ preminuo je u Beogradu, saopštilo je Udruženje novinara Srbije /UNS/.

Iz UNS-a podsjećaju da je Pavićević bio novinar i urednik "Studenta", glavni i odgovorni urednik TV Titograd /danas RTV Crne Gore/, urednik JRT-a i dugogodišnji generalni sekretar Saveza novinara Jugoslavije.

Kolege će ga pamtiti kao staloženog, toplog čovjeka, urednika koji je izveo na put brojne novinare na prostoru bivše Jugoslavije i radovao se njihovom napredovanju u karijeri, navodi se u saopštenju.

Pavićević je rođen 8. oktobra 1944. godine u Gornjim Rsojevićima kod Danilovgrada, a završio je Filološki fakultet u Beogradu.

Novinarsku karijeru započeo je u listu "Student" 1965. godine, gdje postaje urednik i ostaje do smjene kompletne redakcije početkom 1970. godine.

"Ova redakcija svojim perom i leđima izneće studentske proteste 1968. godine", ističu u UNS-u.

Uređivao je studentski radio-program "Indeks 202" na Radio Beogradu od 1971. godine, pisao političke komentare i uređivao druge programe na Radio Beogradu 202, da bi 1979. godine otišao u Titograd, današnju Podgoricu, gdje uređuje Informativni program TV Titograd, a zatim postaje i glavni i odgovorni urednik ove televizije.

Karijeru 1982. godine nastavlja u Beogradu kao direktor i glavni urednik novinsko-izdavačke kuće "Četvrti jul". Na toj funkciji ostao je do 1990. godine.

Bio je predsjednik Programskog savjeta "Radio Indeksa" i Radija B92 i jedan od osnivača ovih medija.

Autor je knjiga "Školovanje u Jugoslaviji" i "Najčuvenija četiri slova sveta", te nekoliko scenarija.

Bio je saradnik Akademije nauka na leksikografskim i enciklopedijskim izdanjima za oblast novinarstva i publicistike.

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana