Преминуо новинар Рајко Павићевић

Срна

Београд - Први уредник радио-програма "Индекс 202" на Радио Београду Рајко Павићевић /73/ преминуо је у Београду, саопштило је Удружење новинара Србије /УНС/.

Из УНС-а подсјећају да је Павићевић био новинар и уредник "Студента", главни и одговорни уредник ТВ Титоград /данас РТВ Црне Горе/, уредник ЈРТ-а и дугогодишњи генерални секретар Савеза новинара Југославије.

Колеге ће га памтити као сталоженог, топлог човјека, уредника који је извео на пут бројне новинаре на простору бивше Југославије и радовао се њиховом напредовању у каријери, наводи се у саопштењу.

Павићевић је рођен 8. октобра 1944. године у Горњим Рсојевићима код Даниловграда, а завршио је Филолошки факултет у Београду.

Новинарску каријеру започео је у листу "Студент" 1965. године, гдје постаје уредник и остаје до смјене комплетне редакције почетком 1970. године.

"Ова редакција својим пером и леђима изнеће студентске протесте 1968. године", истичу у УНС-у.

Уређивао је студентски радио-програм "Индекс 202" на Радио Београду од 1971. године, писао политичке коментаре и уређивао друге програме на Радио Београду 202, да би 1979. године отишао у Титоград, данашњу Подгорицу, гдје уређује Информативни програм ТВ Титоград, а затим постаје и главни и одговорни уредник ове телевизије.

Каријеру 1982. године наставља у Београду као директор и главни уредник новинско-издавачке куће "Четврти јул". На тој функцији остао је до 1990. године.

Био је предсједник Програмског савјета "Радио Индекса" и Радија Б92 и један од оснивача ових медија.

Аутор је књига "Школовање у Југославији" и "Најчувенија четири слова света", те неколико сценарија.

Био је сарадник Академије наука на лексикографским и енциклопедијским издањима за област новинарства и публицистике.

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно саопштени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана