Preminuo Boba Stojšić, dugogodišnji direktor novosadskog Radija 021

B92
Preminuo Boba Stojšić, dugogodišnji direktor novosadskog Radija 021

Slobodan Boba Stojšić (1959-2018), dugogodišnji direktor novosadskog Radija 021.preminuo je danas u Novom Sadu.

Tih, nenametljiv, uspešno je vodio i razvijao Radio 021 na sebi svojstven način.

Pripadao je manjini, neostrašćenima, a rijetkost je predstavljala njegova stalna potreba za izgradnjom mostova.

Iako u godinama koje nisu baš za umiranje, savladani izazovi devedesetih, novi izazovi u posljednjih sedamnaest godina i neprestana 24/7 borba za slobodu govora, nezavisnost medija, stalno širenje tog prostora kroz mrežu u Vojvodini i kroz Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija, stalno taženje održivih poslovnih modela, uzeli su svoj danak, tako da se može reći, i figurativno i bukvalno, da je Boba dao svoj život u toj borbi.

Nezavisno, slobodno novinarstvo, nije opasno samo zbog toga što možete biti najčešće nekažnjeno fizički napadnuti, oklevetani bez mogućnosti da se zaštitite, već životno može ugroziti i nestabilno, neregulisano tržište sa previše medija koji postoje bez ikakve biznis i programske logike, raspodjela marketinškog kolača bez poslovne već političke logike, raspodjela sredstava za finansiranje društveno odgovornih, profesionalnih sadržaja medija, generalno neprijateljski odnos prema slobodnom, nezavisnom, prema javnom servisu u medijima.

I sam ambijent kao da je podešen da oteža ionako tešku poziciju svih koji nastoje da promovišu kulturu tolerancije, suživota u multinacionalnim zajednicama. Da učini da se stalna promocija vrednosti demokratije, čovečnosti, solidarnosti, humanosti shvata kao negativna, a ne kao ona koju treba podsticati i nagrađivati.

Boba Stojšić je, u nastojanju da ostane privržen principima zbog kojih je osnovao Radio 021 i sve ostale institucije koje je vodio ili u čijem radu je učestvovao, jednostavno previše dao sebe, za jedan život.

Vjerujem da će Radio 021 opstati na temeljima koji su čvrsto postavljeni.

Bobi slava i mir. Uradio je sve što je mogao, i više od toga.

Bobinoj porodici, najdublje saučešće i ljubav svih onih koji su voljeli i cijenili ono što je on činio i stvorio.

Veran Matić

Sahrana je u srijedu u 13.30 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana