Преминуо Боба Стојшић, дугогодишњи директор новосадског Радија 021

Б92
Преминуо Боба Стојшић, дугогодишњи директор новосадског Радија 021

Слободан Боба Стојшић (1959-2018), дугогодишњи директор новосадског Радија 021.преминуо је данас у Новом Саду.

Тих, ненаметљив, успешно је водио и развијао Радио 021 на себи својствен начин.

Припадао је мањини, неострашћенима, а ријеткост је представљала његова стална потреба за изградњом мостова.

Иако у годинама које нису баш за умирање, савладани изазови деведесетих, нови изазови у послједњих седамнаест година и непрестана 24/7 борба за слободу говора, независност медија, стално ширење тог простора кроз мрежу у Војводини и кроз Асоцијацију независних електронских медија, стално тажење одрживих пословних модела, узели су свој данак, тако да се може рећи, и фигуративно и буквално, да је Боба дао свој живот у тој борби.

Независно, слободно новинарство, није опасно само због тога што можете бити најчешће некажњено физички нападнути, оклеветани без могућности да се заштитите, већ животно може угрозити и нестабилно, нерегулисано тржиште са превише медија који постоје без икакве бизнис и програмске логике, расподјела маркетиншког колача без пословне већ политичке логике, расподјела средстава за финансирање друштвено одговорних, професионалних садржаја медија, генерално непријатељски однос према слободном, независном, према јавном сервису у медијима.

И сам амбијент као да је подешен да отежа ионако тешку позицију свих који настоје да промовишу културу толеранције, суживота у мултинационалним заједницама. Да учини да се стална промоција вредности демократије, човечности, солидарности, хуманости схвата као негативна, а не као она коју треба подстицати и награђивати.

Боба Стојшић је, у настојању да остане привржен принципима због којих је основао Радио 021 и све остале институције које је водио или у чијем раду је учествовао, једноставно превише дао себе, за један живот.

Вјерујем да ће Радио 021 опстати на темељима који су чврсто постављени.

Боби слава и мир. Урадио је све што је могао, и више од тога.

Бобиној породици, најдубље саучешће и љубав свих оних који су волјели и цијенили оно што је он чинио и створио.

Веран Матић

Сахрана је у сриједу у 13.30 часова на Градском гробљу у Новом Саду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана