Преминула жена заражена ХИВ-ом путем трансфузије крви

Преминула жена заражена ХИВ-ом путем трансфузије крви 11.12.2017 22:31 | Танјуг

Нови Сад - Жена са територије Јужнобачког округа, заражена ове године ХИВ вирусом путем трансфузије крви, преминула је од посљедица тежине основне болести, иако су предузете све савремене мјере лијечења, изјавио је директор Института за јавно здравље Војводине (ИЗЈЗВ) др Владимир Петровић.

Петровић је навео да је ово први случај трансфузије крви заражене ХИВ вирусом на подручју Војводине још од 1985. године, када су и регистровани први случајеви такве инфекције у сјеверној покрајини.

Из Института за јавно здравље Војводине објавили су да је епидемиолошка служба тог института у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, одмах по сазнању о добровољном даваоцу крви који је ХИВ позитиван, спровела сва неопходна епидемиолошка испитивања случаја и предузела све неопходне мјере за спречавања даљег ширења инфекције.

ИЗЈЗВ наводи да је пацијенткиња са територије Јужнобачког округа, у склопу лијечења основне болести која спада у ред најтежих обољења, „примила крв-дар дугогодишњег добровољног даваоца“.

„Приликом доласка на давање крви добровољни давалац није давао информације које би га привремено или трајно искључиле из давања крви, а у обавезном скрининг тестирању маркера трансфузијом преносивих инфекција, његов дар је имао нереактиван резултат, те је као такав и употребљен за трансфузијско лечење пацијената“, објашњено је из ИЗЈЗВ.

Указује се да је приликом наредног добровољног давања крви утврђено да је исти добровољни давалац реактиван на ХИВ и одмах је искључен из даљег давалаштва, те да је од пацијенткиње која је примила његову крв из претходног давања узет узорак крви и резултат је био реактиван на ХИВ.

Пацијенткиња је недуго потом, нажалост, преминула од посљедица тежине основне болести, иако су предузете све савремене мјере лијечења, наводе из ИЗЈЗВ-а.

Из ИЗЈЗВ-а наводе да нико није направио пропуст у здравственој служби, него је кривац такозвани „период прозора“, који представља период који траје од шесте недјеље до шестог мјесеца, а у просјеку око два мјесеца, од тренутка инфекције, „у ком је немогуће утврдити да ли је давалац крви заражен ХИВ-ом“.

Како је Тањугу казао др Петровић, тај случај је епидемиолошки завршен, а тај случај трансфузије крви заражене ХИВ вирусом први је такав на подручју Војводине још од 1985. године, када су и регистровани први случајеви такве инфекције у сјеверној покрајини.

ИЗЈЗВ је упутио позив свима да се у што већем броју тестирају на крвнопреносиве вирусе у регионалним заводима, домовима здравља и приватним лабараторијама, а не у установама за трансфузију крви.

Према прелиминарним подацима ИЗЈЗВ-а, у 2017. години на територији Покрајине пријављен је 51 случај ХИВ инфекције, с тим што је код 41 особе инфекција новооткривена, док је 10 особа било инфицирано раније, али су случајеви пријављени у овој години© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица