Prekid pregovora, ako se usvoji prištinska platforma

Srna
Prekid pregovora, ako se usvoji prištinska platforma

Beograd - Srpska strana smatraće jednostranim prekidom dijaloga, ako skupština u Prištini usvoji platformu vlade koja podrazumijeva da se razgovori sa Beogradom završe međusobnim priznavanjem Srbije i samoproglašenog Kosova, pišu "Večernje novosti".

List navodi da Beograd ne želi da ulazi dublje u klopku u kojoj se pod paravanom dijaloga krije stolica u UN za lažnu državu, uz prećutni blagoslov "neutralnih" posrednika iz Brisela, koji nijednim gestom nisu osudili opasne namjere kabineta premijer samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja.


Beograd ovaj dokument vidi kao direktan napad na pregovore i njihovu statusnu neutralnost i sve dosadašnje sporazume, navode "Večernje novosti".

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da nije iznenađen ovom platformom, te da sada očekuje da EU kaže šta misli o tome.

On je zapitao da li može da se pregovara, ako se unaprijed kaže kakav treba da bude ishod.

Šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Miloban Drecun kaže za "Novosti" da Priština zna da je za Beograd neprihvatljio to što je u njihovoj platformi, te da im je želja prekid dijaloga da bi imali opravdanje da ne formiraju zajednicu sprskih opština.

Vlada samoproglašenog Kosova usvojila je juče Platformu za finalizaciju političkog dijaloga sa Beogradom, kojom se predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači ovlašćuje da vodi dijalog o postizanju pravno obavezujućeg sporazuma, koji podrazumijeva međusobno priznavanje.

Platforma, koja će biti poslata parlamentu samoproglašenog Kosova na usvajanje, predviđa i da će pravno obavezujući sporazum omogućiti Prištini da postane članica UN i svih drugih međunarodnih organizacija u koje nije učlanjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana