Предсједник Србије 12. фебруара у Загребу, сутра с Додиком

Срна
Предсједник Србије 12. фебруара у Загребу, сутра с Додиком

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће боравити у Хрватској 12. и 13. фебруара, на позив предсједника те земље Колинде Грабар Китаровић."Сматрам да је важно да разговарамо и решавамо проблеме, не само у вези са различитим виђењем прошлости, већ и о будућности", рекао је Вучић и оцијенио да је ова посјета значајна и за стабилност у региону.

Он је након разговора са предсједником Европског парламента Антониом Тајанијем рекао новинарима да је европском званичнику пренио да је обавеза Србије да на Косову и Метохији, али и у цијелом региону, чува мир.

"Наша обавеза је да на Космету и у целом региону чувамо мир и стабилност. Важни су разговори са чланом Председништва БиХ из реда бошњачког народа Бакиром Изетбеговићем, сутра ћу се видети са председником Републике Српске Милорадом Додиком, као што сам пре неколико дана разговарао и са Драганом Човићем", истакао је Вучић.

Он је захвалио Тајанију на подршци европском путу Србије и истакао да Србији на том путу "остаје најтежи дио посла".

"Остаје нам најтежи део посла, а то је питање Косова, односа Београда и Приштине. ЕУ очекује од нас правно одговарајући документ, после кога бисмо могли да постанемо чланица ЕУ", нагласио је Вучић.

О убиству лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, Вучић је рекао да Београд захтијева да истрага буде "снажнија" и да убице и налогодавци буду приведени правди. /крај/дм/аљ

Посланици у Сабору о посјети Вучића: Треба нормализовати односе

Посланици у Сабору о посјети Вучића: Треба нормализовати односе

Треба разговарати и радити на побољшању односа са Србијом, поручује данас дио посланика у хрватском Сабору, поводом, за неке изненадног, позива предсједнице Колинде Грабар-Китаровић српском предсједнику Александру Вучићу да дође у званичну посјету Хрватској средином фебруара.

Позив је услиједио, констатује хрватска агенција ХИНА, након што су односи двају држава поновно запали у озбиљну кризу, а посланици Сабора су се осврнули у том контексту и на питање да ли је премијер Андреј Пленковић учествовао у одлуци предсједнице Грабар-Китаровић да позове српског колегу у Загреб.

Заступник СДСС, српске странке која подржава владу Пленковића, Милорад Пуповац поручио је да је веома значајно да дође до тог сусрета, како би се смириле негативне страсти, обуздале негативне поруке и зауставили полемички тонови, који неријетко изазивају непријатељства и анимозитет.

"Такође је важно да се вратимо свим питањима која већ годинама нису у фокусу политике и не рјешавају се, а то су отворена питања везана уз рат, избјеглице, нестале, ратне злочине, права мањина и границе", додао је Пуповац.

"Сви знамо да се на том сусрету ради већ неколико мјесеци. У неколико је наврата био припремљен па остављен за нека боља времена, а сада се одлучило да се, упркос лошој атмосфери, направи рез и иде у то. Ризици показују одређену смјелост и одговорност да се ствари ипак зауставе на некој тачки и да се треба посветити разговорима", рекао је Пуповац.

Он није хиео да шпекулише на тему - да ли је влада учествовала у разговорима о Вучићевој посјети и да ли је премијер Андреј Пленковић остао изненађен тим позивом.

"То не би требало бити изненађење ни за кога, ако није за мене не би требало бити ни за владу, јер се мјесецима ради на реализацији тог сусрета", каже Пуповац.

Посланица опозиционог ГЛАС-а Весна Пусић истакла је да треба нормализовати односе са Србијом.

"Не знам да ли је то реално, али је добро радити на побољшању односа између Хрватске и било које сусједне земље, нарочито са Србијом", рекла је и додала да су то вјероватно најосјетљивији односи у региону.

Сматра да влада не може бити изненађена позивом за посјету предсједника Вучића, јер такав сусрет мора да се координира између свих надлежних за спољну политику.

"То треба да буде заиста припремљено, а не за потребе односа с јавношћу", закључила је Пусић.

Заступник ХДЗ, водеће чланице владајуће коалиције, и бивши министар спољних и европских послова Миро Ковач каже да је дијалог нужан и да треба разговарати о отвореним питањима, попут ратног наслијеђа и, како је рекао, "агресије на Хрватску".

"Било би врло важно да се направи мали пробој, искорак, и да се то види, нека то буде питање хрватске мањине у Србији. Било би за очекивати и позитивно да хрватска мањина у Србији буде заступљена с мјестом у Скупштини Србије", казао је Ковач.

Сусретом лидера Хрватске и Србије нико не би требало да буде изненађен, оцијенио је Ковач и додао да је логично кад се договарају тако капиталне ствари да се о томе обаве консултације и да сви актери буду укључени.

И заступник најутицајније опозиционе СДП Јошко Клисовић сматра да је добро да се настави дијалог са Србијом о отвореним питањима "који је замро након што је СДП изашао из владе".

Напомиње, пак, да је политика предсједнице Китаровић помало збуњујућа, јер је прије два мјесеца отказала посјету Вучића уз објашњење да нису сазрели услови, а изложба о Јасеновцу у УН само је додатни спор између Србије и Хрватске, па тим више, како је рекао, не разумије да су сада стечени услови за тај сусрет.

"Поздрављамо разговоре и мислимо да је то потребно, а је ли координирано с владом? Мислим да није и да влада није у томе учествовала. Али, стете не може бити", оцијенио је Клисовић.

Миро Буљ, посланик из опозиционог Моста, међутим, констатује да се не зна каква је хрватска спољна политика.

"Питао бих каква је то политика када у истоме дану премијер шаље Србији дипломатску ноту, министарка спољних послова говори да су промотори четништва на челу Србије, а предсједница позива предсједника Вучића. Народ је збуњен и није му јасно о чему се ради", казао је Буљ.

Хвалимо се, казао је, да имамо каријерне дипломате на челу државе, али ово је политика ''глуп-глупљи-најглупљи'', а "однос предсједнице и Вучића подсјећа на времена односа Пахор - Косор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана