Povučena potjernica za Glavašem

Srna
Povučena potjernica za Glavašem

Zagreb - Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu povuklo je danas potjernicu za Branimirom Glavašem i odbilo prijedlog da mu bude ukinut istražni zatvor.

Vijeće je odluku obrazložilo pojasnivši da je rješenje, kojim je pritvoren, po sili zakona prestalo biti egzistentno čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu, prenose hrvatski mediji.

Portparol Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je da Vanraspravno vijeće smatra da, s obzirom da je rješenje o pritvoru prestalo važiti po sili zakona, nema ni razloga za raspisivanjem potjernice.

Novu potjernicu za Glavašem zagrebački Sud raspisao je 16. januara, nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu kojom je osuđen na kaznu od osam godina zatvora za ratni zločin, koju je izdržavao u BiH.

Kada je 20. januara pušten iz mostarskog zatvora gdje je izdržavao kaznu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, Glavaš je rekao da će se odazvati pozivu hrvatskog Vrhovnog suda ako ga iz te institucije pozovu na obnovljeni drugostepeni postupak.

U žalbi koju je poslao dan prije puštanja iz zatvora Glavaš je podsjetio da privremeno oduzimanje slobode ne može trajati duže od četiri godine, te da je "odavno proteklo vrijeme u kojem je pritvor, ili istražni zatvor, bilo moguće produžiti ili dalje održati".

Branimir Glavaš bio je osuđen u slučajevima "garaža" i "selotejp" na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne.

U zatvoru je proveo ukupno pet godina i četiri mjeseca, od čega u mostarskom četiri godine, dok je preostali dio kazne odslužio u Sarajevu i Zenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana