Повратак исламиста са ратишта донијеће “вирус екстремизма” на Балкан

Срна
Повратак исламиста са ратишта донијеће “вирус екстремизма” на Балкан

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић упозорио је да ће се многи из региона који су се борили на страни “Исламске државе” вратити са фронта и са собом донијети “вирус екстремизма”, који је на подручју какав је Балкан више него запаљив.

“Процењује се да је више од 300 бораца на страни екстремиста у Сирији са Косова и Метохије, што је, пропорционално броју становника, једна од највећих база екстремиста у Европи. Многи од њих ће се вратити са фронта кући и са собом ће донети вирус екстремизма”, рекао је Дачић на представљању пројекта невладине организације “Крајм стоперс глобал солушнс” /Цриме Стопперс Глобал Солутионс/. 

Он је напоменуо да су нека подручја у региону, а посебно Космет и БиХ, једни од већих регрутних центара за борце који одлазе на Блиски исток да се боре на страни “Исламске државе”. 

Дачић је напоменуо да Србија зна да се супротстави оваквим изазовима и да је спремна да своја знања, искуство и рад подијели са партнерима у сусједству, као и са великим свјетским безбједносним службама. 

“Свесни смо да само заједничким радом можемо да изађемо на крај са злом које нам свима подједнако прети”, рекао је Дачић. 

Према његовим ријечима, управо је подручје Балкана било плодно тло на којем је почетком деведесетих година, током рата у БиХ, посијано сјеме исламског екстремизма, имајући у виду чињеницу да се у том рату борило близу 7.000 страних бораца, махом ветерана из Авганистана. 

“Неки од њих остали су у региону и после сукоба, а са њима је остала и њихова неприхватљива и антицивилизацијска идеологија, па су управо одавде неки од увезених терориста учествовали у нападима у Америци, Великој Британији, Шпанији и Француској”, рекао је Дачић. 

Невладина организација “Крајм стоперс глобал солушнс” данас је представила пројекат у области борбе против транснационалног криминала, чиме је озваничила почетак рада у Србији. 

Ова организација ће помоћи грађанима Србије у борби против трговине људима, тероризма, трговине наркотицима, трговине оружјем, као и прања новца. 

Грађани ће моћи да користе дигиталну, односно мобилну, апликацију која ће им омогућити да се, у сарадњи са институцијама, боре против глобалног и прекограничног криминала и да на тај начин играју значајну улогу у обезбјеђивању личне сигурности и безбједности. 

Дачић је истакао да ће искуство и репутација коју организација “Крајм стоперс глобал солушнс” има помоћи Србији у изазовима са којима се суочава у борби против прекограничког криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана