Повраћај културних добара у објекте СПЦ у Хрватској

Танјуг
Повраћај културних добара у објекте СПЦ у Хрватској

Београд - Културна добра из Србије, из Епархије осјечко-пољске и барањске и Епархије далматинске, отпремљена су данас у цркве и ризнице Српске православне цркве у Хрватској након што су, према одлуци Мјешовите српско-хрватске међудржавне комисије за повраћај културних добара, за то створени одговарајући услови.

На основу Споразума између Савезне владе СР Југославије и Владе Републике Хрватске о сарадњи у области културе и просвјете, а уз сагласност Светог Архијерејског Синода Српске православне цркве, црквама Светог Димитрија и Патријаршијском двору у Даљу, као и црквама у Маркушици, Кнежеву и Ризници Светог Илије у Задру враћено је 45 икона.


На јучерашњем састанку Мјешовите међудржавне комисије верификован је Записник са састанка одржаног априла мјесеца у Пожеги, саопштило је Министарство културе и информисања.

Било је ријечи и о завршетку радова на депоу при Владичанском двору у Пакрацу и о повратку икона из цркава Св. Георгија у Лисичинама и Св. Георгија у Великим Бастајима.

Састављен је извјештај мјешовитог стручног тима конзерватора након обиласка и прегледа стања материјала у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, као и о радовима на ризници у манастиру Крка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана