Потписан уговор о реализацији документарца о Јовану Рашковићу

Срна
Потписан уговор о реализацији документарца о Јовану Рашковићу

Нови Сад - У Матици Српској у Новом Саду данас је потписан уговор о реализацији документарног филма о Јовану Рашковићу, психијатру, академику и оснивачу Српске демократске странке у Хрватској.

Уговор је потписан између Српског друштва “Др Јован Рашковић” из Новог Сада, Удружења “Отаџбински покрет - док живе Крајишници, живеће и Крајина” и филмске куће Удружења грађана “Покретне слике” из Београда.


Документарац о Рашковићу биће на тему његовог рада и дјела, као својеврсног свједочанства о бурној прошлости српског народа у Крајини.

“Овај филм треба да отргне од заборава овог великог интелектуалца и српског политичара и оснивача Српске демократске странке, а уједно ти догађаји треба да сведоче о нашој бурној прошлости”, рекао је Драгомир Лалић, предсједник Удружења “Отаџбински покрет - док живе Крајишници, живеће и Крајина”.

“Бесмисао ратног вихора Рашковић је спознао још као дете. Због тога се и залагао за мирно решење и суживот без рата. Човек који је ушао у политику да би практично спречио катастрофу, нажалост, у томе није успео и прерано је умро”, рекао је предсједник Српског друштва “Др Јован Рашковић” Драган Шкорић.

Никола Лоренцин, из филмске куће “Покретне слике”, том прилком је истакао да Рашковића сматрају изузетном, али и контроверзном личношћу.

“Његову контроверзу неки виде у Рашковићевој свестраности, због које је он понекад на благодет Крајишника, а понекад му замерају на његовим ставовима. Како их помирити и изнети његову мисију, биће у центру пажње филма”, нагласио је Лоренцин.

Премијера документарног филма о Рашковићу биће на Свесрпском сабору 19. децембра на Светог Николу.

Материјал за филм о доктору Рашковићу, миротворцу који је у политику ушао током деведесетих година прикупљан је више од 10 година.

Филм, као печат једног времена, намијењен је прије свега Србима из Хрватске, српској, али и међународној јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана