Poslije 90 godina rodio se princ u Beogradu

Glas Srpske
Poslije 90 godina rodio se princ u Beogradu

Beograd - Princeza Danica Karađorđević, supruga princa Filipa, porodila se juče u Beogradu i na svijet donijela sina.

Ovo je prvo rođenje muškog djeteta u kraljevskoj porodici u Srbiji nakon 90 godina, kada se Njegovo kraljevsko veličanstvo princ Tomislav rodio u Beogradu. On je bio brat Njegovog veličanstva kralja Petra Drugog, djeda Njegovog kraljevskog veličanstva princa Filipa.

Kako su prenijeli mediji u Srbiji, princeza se porodila u 10.30 časova, a ona i novorođenče se osjećaju dobro.

Roditelji, princ Filip i princeza Danica, zajedno sa njihovim kraljevskim visočanstvima prestolonasljednikom Aleksandrom i princezom Katarinom, primili su brojne telegrame sa čestitkama.

Proteklih dana Karađorđevići su sa nestrpljenjem očekivali rođenje dječaka. U čast rođenja malog princa oglasilo se svih 49 zvona Hrama Svetog Save u Beogradu.

Iz službe za odnose sa javnošću porodice Karađorđević juče je saopšteno da je blagoslov za oglašavanje zvona dao patrijarh srpski Irinej.

- Ovo je prvi put u istoriji da je svih 49 zvona najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu objavilo takvu radosnu vijest. Kamen temeljac Hrama Svetog Save položili su 10. maja 1935. godine kralj Petar Drugi (otac prestolonasljednika Aleksandra) i mitropolit crnogorski Gavrilo, budući patrijarh Srbije Gavrilo Peti - saopštio je ranije Kraljevski dvor.

Njihova kraljevska visočanstva princ Filip i princeza Danica vjenčali su se u Sabornoj crkvi u Beogradu 7. oktobra 2017. godine. Vjenčanje je služio Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej. Kuma je bila Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Viktorija od Švedske, a kum Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Petar.

Porodica

Princ Filip je jedan od tri sina Aleksandra Drugog Karađorđevića (London, 17. jul 1945). Aleksandar je jedinac posljednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog i kraljice Aleksandre. Od rođenja pa do ukidanja monarhije on je bio prestolonasljednik Jugoslavije, a nakon ukidanja je pretendent. Od 2001. godine živi sa drugom suprugom princezom Katarinom u Kraljevskom dvoru u Beogradu. Prvi put Aleksandar se vjenčao 1972. godine Marijom da Glorijom od Orleana i Bragance, rođakom bivšeg španskog kralja Huana Karlosa Prvog. U tom braku rođena su tri sina: princ Petar, rođen 1980. godine u Čikagu, te blizanci Filip i Aleksandar 1982. godine u Ferfaksu (SAD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana