Poslednje upozorenje ambasadoru Ukrajine u Beograd

Tanjug
Poslednje upozorenje ambasadoru Ukrajine u Beograd

Beograd - Ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič ustalasao je srpsku javnost izjavom da Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova su uzvratili upozorenjem da će, ukoliko se ukrajinski ambasador ne "vrati" u okvire Bečke konvencije, preduzeti određene korake, "uobičajene u ovakvim slučajevima".

Koji su to koraci - ambasadoru Ukrajine kao obučenom diplomati svakako je poznato, a u MSP za Tanjug objašnjavaju da današnja izjava državnog sekretara MSP praktično predstavlja "posljednje upozorenje (Aleksandroviču) pred otkazivanje gostoprimstva".

Drugim riječima, ukrajinski ambasador bi mogao biti proglašen personom non grata.

Ukrajinski diplomata i inače je privržen neuobičajenoj i pomalo "retro" diplomatskoj praksi dostavljanja srpskim medijima različitih pres-materijala i informacija, ali su izjave i intervjui medijima, naročito ovaj posljednji, podsjetili na neke ranije loše primjere "iskakanja" iz diplomatskih okvira.

Strani ambasadori u našoj zemlji prisutni su u javnom i političkom životu u, kako smatraju poznavaoci, znatno većoj mjeri nego što je to uobičajeno.

Pripisuje im se i direktno učešće u političkim procesima u Srbiji, a neki primjeri, pogotovo iz perioda devedesetih, a i kasnije, su i "dokumentovani", poput onih na Vikiliksu, a štampa je zabilježila i prilično nediplomatsko, pa i nepristojno ponašanje pojedinih stranih diplomata, poput istupa nekih bivših zapadnih, ali i ruskih diplomata.

Srpska diplomatija, inače, pored mjere protjerivanja, koja "prijeti" ukrajinskom ambasadoru ako ne bude poštovao Bečku konvenciju i "pravila diplomatske služne", ima na raspolaganju i "mekšu", manje direktnu mjeru:

"Kad neki ambasador baš 'prekardaši', on bude 'stavljen na led'", kažu u MSP i objašnjavaju da to znači da se tom diplomati praktično uskrati svaki kontakt sa svim državnim funkcionerima.

A to dalje znači da on "ne može da obavlja svoj posao, zbog kojeg je došao u Beograd", kažu u MSP.

To se, na primjer, dogodilo albanskom ambasadoru Iljiru Boćki, koji šest mjeseci nema nikakve kontakte sa srpskim državnim funkcionerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana