Пилот Мехић прије пада хеликоптера: Не видим писту

Вечерње новости
Пилот Мехић прије пада хеликоптера: Не видим писту

Београд - Пилот војног хеликоптера који се срушио недалеко од аеродрома "Никола Тесла" питао је прије пада да ли ико од чланова посаде види писту, пишу "Вечерње новости".

 

Према наводима београдског медија из извјештаја о узроцима пада хеликоптера, Омер Мехић најприје је рекао да види писту послије чега му је одобрено слијетање.

Након тога Мехић шаље поруку контроли летења да не види писту и подиже летјелицу, после чега се она нагнула на лијеву страну, што је пилот покушао да спречи маневром у десно. Након тога хеликоптер је пао.

"Видим писту", рекао је Мехић.

"Добро дошли, приђите, на прагу сте писте. Спуштајте се слободно. На месту "це" вас чека аутомобил за пратњу", навео је контролор лета.

"Не видим писту, не видим је", узвратио је Мехић.

"На писти сте, спуштајте се слободно", гласио је одговор контролора лета.

Мехић је потом слустио брзину на 140 km/h и пришао писти, али се поново пожалио да не види писту и да не може да изведе слијетање.

Интерном везом се обратио посади са питањем да ли ико види мјесто за приземљење, али није добио одговор.

"Идемо у пењање", навео је Мехић, послије чега је летјелица убрзала, достигла висину од 250 метара, али се занијела на лијеву страну, послије чега је пилот нагло окренуо на десно.

У слиједећем моменту хеликоптер је посустао и усмјерио се према тлу.

"Вечерње новости" наводе да су војни вјештаци потврдили њихово претходно писање да је недостатак горива искључен као разлог пада летјелице.

У тренутку пада у лјетелици је било 650 литара горива што је било довољно за још 75 минута лета.

Вјештаци су такође навели да су временски услови били сложени, али не и пресудни за трагедију. Истиче се да киша и магла нису биле препрека за извршење задатка, да је пилот Мехић све урадио по процедури, да је разматрао могућност алтернативног слетања у Краљеву и Бањичком вису у Београду, али да је донио одлуку да се приземљи на аеродром "Никола Тесла".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана