Петрич: Косовски проблем ријешити подјелом, то је “нови реализам” Балкана

Танјуг
Петрич: Косовски проблем ријешити подјелом, то је “нови реализам” Балкана

Београд - Аустријски дипломата Волфганг Петрич, некадашњи Специјални изасланик ЕУ за Косово и бивши високи представник међународне заједнице за БиХ, сматра да треба пристати на мијењање граница како би се ријешио косовски проблем.

У разговору за Блиц, овај дипломата не користи ни термин подјела ни разграничење, али, како каже, то би била “административна козметичка корекција”, те појашњава зашто се за такво рјешење залаже.

“Ако до тога уопште дође ријеч је о мањим козметичким корекцијама које би утицале на мањи број села у околини Бујановца и Косовске Митровице”, наводи Петрич.

Према његовом објашњењу, “козметичка корекција” кроз неколико села неће имати негативан “домино ефекат” на остале државе у региону и због тога нема бојазни од преливања сукоба.

Како би се евентуално спријечило да и остали крену у прекрајање граница, Петрич предлаже да се под покровитељством ЕУ, УН и ОЕБС потпише декларација како “нико други, ни у Босни, Македонији, Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији, Албанији, не би добио право да изнесе сличне договоре”.

“Радило би се, ако уопште дође до тога, о мањим козметичким корекцијама које би утицале на мањи број села у околини Бујановца и Косовске Митровице. То неће мијењати етничку структуру било које државе, те стога неће бити мјеста негативним ефектима. У питању је ''нови реализам'' Балкана...”наводи Петрич.

Зато каже да треба подржати договор на линији Тачи-Вучић.

“Болно сам свјестан, то је разочарање за нас старе ''балканске куке''. Али хеј, времена се мијењају - написао је првобитно Петрич као одговор на чланак америчког политичког аналитичара Данијела Сервера, који се успротивио подјели наводећи да би такав потез довео до низа негативних ефеката.

Петрич је, објашњавајуци своје првобитно изнијете ставове прецизирао за Блиц да вјерује да је крајње вријеме да се финализује међусобно прихватљиво рјешење, посебно како би се подржали етнички Срби на Косову, са обје стране Ибра.

“Чак и након мањих корекција Косово би, као и Србија, остале мултиетничке државе са једнаким правима и одговорностима. Дуго сам се залагао као ствар принципа за прихватање свих постојећих граница, и и даље се залажем. Али, у ријетким приликама треба размислити два пута”, каже некадашњи аустријски амбасадор у Београду, алудирајуци да би се у случају “подјеле” у ствари радило о “мањим административним корекцијама”.

Наглашава да би међународна заједница (УН, ОЕБС и понајвише ЕУ), морале да помогну да се напише свеобухватни споразум по највишим европским стандардима у којем би се јасно ставило до знања да такве административне корекције практицно важе само за Косово.

Петрич каже да је свјестан да је у питању веома осјетљив и нов приступ али и да Балкан мора да иде напријед, те подсјећа да је предсједник Александар Вучић своју политичку каријеру везао за успјешан пут Србије у ЕУ, као и Хашим Тачи.

Тек онда када косовско питање буде ријешено, напомиње Петрич, свјестан да тај приједлог има одређене замке, Србија ће моћи, као и Косово, да иде даље и покрене стварне изазове данашњице и сутрашњице. “Ништа не би било важније него видјети народе бивше Југославије и Албаније као мултиетничке и демократске државе са посебном пажњом ка свакој етничкој мањини, без обзира у којој држави, да се, боље прије него касније, придруже ЕУ. Искрено се надам да ћу видјети да се то деси за вријеме мог живота. То је моја лична мотивација за овај приједлог”, закључио је Петрич.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана