Пет захтјева за Косово: Петиција Срба из САД која ćе завршити на Трамповом столу

Агенције
Пет захтјева за Косово: Петиција Срба из САД која ćе завршити на Трамповом столу

Вашингтон - Заједница Срба у Америци покренула је петицију у којој тражи од америчког предсједника Трампа и Конгреса Сједињених Држава да зауставе прогон хришćана на Косову, да престану да подржавају албанско руководство на челу са Хашимом Тачијем и стварање војске под њиховом контролом у српској покрајини Косово и Метохија.

У петицији која је намијењена Трампу, потпредсједнику САД Мајклу Пенсу и члановима Конгреса, Срби подсјеćају да је режим Хашима Тачија очистио двије треćине предратног српског становништва из својих домова у српској покрајини, да је само из Приштине током дивљег албанског погрома отјерано 40 хиљада Срба и да се прогон наставио до данас.

Срби подсеćају да је Трамп недавно потписао закон који је одобрио помоć хришćанима прогоњеним у Ираку и Сирији.

Српски хришćани на Косову треба да имају право на исту заштиту, зато позивамо предсједника Трампа и Конгрес Сједињених Држава да предузму сљедеćе кораке:

- Да одмах повуку подршку илегалној војсци Хашима Тачија створену кршењем Резолуције 1244 Савјета безбједности Уједињених нација

- Да издају резолуцију којом се осуђује прогон српских хришćана, Јевреја, Рома и других мањина од стране бруталног режима Хашима Тачија

- Да понуде подршку и помоć прогоњеним мањинама у региону

- Захтјевају засједања Сената поводом утицаја и трошкова дестабилизације спољне политике САД на Србију и њену покрајину Косово

- Да подстакну предсједника Трампа да уклони све дипломате Стејт департмента на Косову и замени их новим, именованим од администрације садашњег председника”.

Срби обавјештавају америчког предсједника и Конгрес и о најновијим дешавањима на Косову и Метохији, о наоружаним албанским полицајцима који су конфисковали и јавно спалили робу из Србије на коју је уведена тарифа од 100 одсто.

“Све ово је напор режима Хашима Тачија да искорени српске хришćане и друге аутохтоне националне мањине на Косову, укључујуćи и Јевреје и Роме”, стоји у петицији.

Срби такође подсјеćају да је Савјет Европе идентификовао Тачија као шефа албанског криминалног картела који се бави трговином хероином и оружјем, те да је према наводима Карле дел Понте, бившег тужиоца Међународног кривичног суда, одговоран за вађење и трговину органа 300 хришćанских Срба и припадника других неалбанских мањина.

“Албански лидери у Приштини отворено исказују своју вјерност сусједној Албанији и ефикасно уклањају границу између Србије и Албаније. Албански лидери су изразили своју намјеру да створе етнички чисту, веćу Албанију. Албанци на Косову имају једну од највиших стопа учешćа у ДАЕШ-у на Балкану. Многобројне планове за терористичке нападе у Европи и против Америке припремали су Албанци на Косову”, упозорава српска заједница у Америци.

У петицији стоји и да је српски народ био дугогодишњи савезник Сједињених Држава, да су се Срби борили заједно са Американцима у оба свјетска рата.

Уз подсјеćање да се српски народ данас суочава са прогоном сличним оном у османско доба, амерички Срби поручују Трампу, Пенсу и Конгресу да је Косово колијевка српске цивилизације, оно што је Јерусалим за Јевреје, да је идентитет српског народа неодвојив од српске покрајине Косово и Метохија.

На крају писма стоји да су се Европска унија и НАТО супротставили стварању албанске војске у српској покрајини, али и да у Сједињеним Државама има више од милион америчких Срба који углавном живе у државама које нису јасно страначки опредијељене.

“Ако Сједињене Државе наставе са катастрофалним и неуспјешним политикама бивших администрација, стабилност Балкана ćе бити угрожена, а Европа ćе бити у опасности од рата. Молимо вас, учините нешто да зауставите ову неправду, пре него што буде прекасно”, стоји на крају петиције коју потписују Срби који живе у САД, али и широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана