Пентагон: Дезинформације навеле Вулина на критике

Танјуг
Пентагон: Дезинформације навеле Вулина на критике

Вашингтон - Пентагон је саопштио да су "дезинформације" навеле српског министра одбране Александра Вулина да критикује високог америчког генерала Куртиса Скапаротија.

Скапароти је упозорио да се Русија меша у питања ове балканске земље.

У саопштењу Пентагона се наводи да Вулинов коментар није заснован на тачним информацијама.

"У српским медијима почеле су да се појављују дезинформације којим је генералу Скапаротију приписана нетачна изјава с циљем да се против њега, па и против САД, распире српска осjећања", рекао је британској агенцији портпарол Пентагона Џони Мајкл.

Према Мајкловим речима, убрзо потом је "високи српски званичник дао изјаву засновану на дезинформацијама којим је исказ генерала Скапаротија погрешно описан".

Неименовани званичник Европске команде војске САД оптужио је за "дезинформације" руски Спутњик и друге медије, рекавши да је руски утицај помогао ширењу антиамеричких осjећања у Србији, наводи "Ројтерс".

Други, такође неименовани амерички званичник је рекао да америчка војска чини велике напоре како би била проактивна у предупређивању информација које би Русија могла да намjерно погрешно интерпретира.

Британска агенција наводи да је генерал америчке војске Куртис Скапароти, иначе командант снага НАТО у Европи, рекао у Конгресу раније овог мjесеца да је Србија подложна руском утицају, а да је убрзо потом министар Вулин оштро критиковао Скапаротија рекавши да је амерички генерал оптужио Србију као опасност по Балкан.

Вулин је тада рекао да од 1999. године није било теже, неодговорније и опасније изјаве него што је изјава генерала Скапаротија, подсjећа Ројтерс.

Истовремено, британска агенција наводи, позивајући се на транскрипт Скапаротијевог исказа, да амерички генерал, у том свjедочењу пред Одбором америчког Сената за оружане снаге 8. марта, није поменуо Србију као опасност по Балкан, али да јесте критиковао улогу Русије у Србији.

Ројтерс напомиње да Србија има историјске везе с Москвом упркос тренутним, како наводи, снажним односима између српске војске и НАТО.

Ал Џазира је прошле недjеље пренела да је Скапароти, током свjедочења пред Одбором америчког Сената за оружане снаге, изразио дубоку забринутост да недостатак дипломатских активности доприноси ширењу руског утицаја на Балкану, а на питање која је земља највећи проблем одговорио је - Србија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана