Patrijarh Irinej: Šešelj i Kirbi nisu razlog za smjenu vladike Filareta

Agencije
Patrijarh Irinej: Šešelj i Kirbi nisu razlog za smjenu vladike Filareta

Beograd - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej naveo je da odluka Sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/ o razrješenju vladike mileševskog Filareta nema veze sa Ordenom Bijelog anđela, koji je dodijelio predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, već da za to postoje drugi razlozi.

Patrijarh Irinej je u pismu upućenom Šešelju naglasio da američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, takođe, nema nikakvog uticaja na postupak koji je Sveti arhijerejski sabor SPC vodio protiv episkopa Filareta.

"Postupak nema nikakve veze sa ordenom Vama dodeljenim. Lično sam pozdravio dodeljivanje ordena Vama. Isto tako, nema nikakvog uticaja američki ambasador Majkl Kirbi. To Vam kažem pod punom odgovornošću. Nažalost, vladici Filaretu se pripisuju druge krivice, čisto kanonsko administrativne prirode", naveo je patrijarh Irinej.

Patrijarh je zahvalio Šešelju za pismo, koje mu je ranije uputio i zaželio mu dobro zdravlje i "mudrosti i snage u borbi protiv zlih sila ovoga sveta", piše "Politika".

Šešelj je u pismu patrijarhu srpskom naveo da je sa velikom tugom primio saopštenje o smjenama pojedinih vladika i da ga je zaprepastila iznenadila vijest da je episkop Filaret smijenjen zato što mu je dodjelio Orden Bijelog anđela, dodajući da je spreman da ga vrati.
Sveti arhijerejski sabor SPC 23. maja razriješio je dužnosti vladiku Filareta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana