Patrijarh Irinej: Još nije vrijeme za dolazak pape Franje

Srna
Patrijarh Irinej: Još nije vrijeme za dolazak pape Franje

Beograd - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da ostaje pri svom ranije izrečenom stavu da nije vrijeme za dolazak poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje u Srbiju.

Patrijarh Irinej istakao je da tokom nedavnog sastanka sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom koji je boravio u posjeti Srbiji, nije bilo riječi o dolasku pape Franje.


“O tome nijednu reč nismo razmenili. Ni sa jedne ni sa druge strane. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne. Svojevremeno sam rekao šta imam i ostajem pri tome”, rekao je patrijarh Irinej za “Blic”.

List podsjeća da je srpski patrijarh početkom godine rekao da je “zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki dio naroda protiv toga” da poglavar rimokatoličke crkve posjeti Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, s druge strane, ocjenjuje da bi posjeta pape Franje bila od koristi Srbiji.

“Moj stav kao državnika je da bi u interesu Srbije bila poseta pape, naročito u kontekstu nepriznavanja Kosova. Teško će u budućnosti biti nekog pape koji ima više razumevanja za nas od pape Franje”, rekao je Dačić za “Blic”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana