Палмер са Вучићем и Брнабићевом: Формирати ЗСО и наставити дјалог

Srna
Палмер са Вучићем и Брнабићевом: Формирати ЗСО и наставити дјалог

Београд - Амерички званичник Метју Палмер разговарао је данас у Београду са предсједником и премијером Србије, Александром Вучићем и Аном Брнабић, о стању на Косову и Метохији.

Упркос неслагањима у ставовима о КиМ, Вучић и Палмер су сагласни да је нормализација односа Београда и Приштине кључна и за регионалну стабилност.

Они су истакли да су мирољубиви разговори и пуна примјена постигнутих договора кључни за постизање одрживог рјешења, саопштено је из кабинета предсједника Србије. 

Палмер, вршилац дужности замјеника помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања, обећао је континуирану подршку дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, на сваки начин који учесници у дијалогу сматрају корисним. 

"Упркос неслагањима у ставовима о Косову и Метохији, Вучић и Палмер су сагласни да је нормализација односа Београда и Приштине од кључне важности, не само за процес придруживања ЕУ, већ и за регионалну стабилност и будуће благостање и просперитет народа у региону", наводи се у саопштењу након састанка Вучића и Палмера који су разговарали и о важности дуготрајног пријатељства Србије и САД и посвећености двије земље да даље развијају односе. 

Они су оцијенили да је ово кључни период за будући развој Србије, посебно када је ријеч о настојањима да постане пуноправна чланица ЕУ. 

Амерички званичник је истакао да ће САД наставити да подржава напоре Србије за придруживање ЕУ. 

Вучић и Палмер су нагласили и важност добросусједских односа у региону, оцијенивши да они доприносе стабилности.

Формирати ЗСО и наставити дијалог

Брнабићева је на састанку с Палмером истакла важност формирања заједнице српских општина (ЗСО) и нагласила да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином.

Она је подсјетила да је Србија испунила све преузете обавезе из Бриселског споразума и да исто очекује и од Приштине, саопштено је из Владе Србије. 

Брнабићева је изразила протест поводом недавног хапшења директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића и напада приштинске полиције на српске званичнике, цивиле и новинаре. 

Она је на састанку са вршиоцем дужности замјеника помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања истакла да Србија од међународне заједнице очекује осуду насиља приштинских безбједносних снага. 

Палмер је оцијенио да је превасходни интерес САД да се очува мир, стабилност и безбједност Балкана.

Он је исказао незадовољство због недавних инцидената на Косову и Метохији и нагласио важност наставка дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ. 

Према његовим ријечима, спровођење споразума и дијалог су једини начин да се пронађе конструктивно рјешење. 

Палмер је истакао да САД тежи наставак позитивне динамике билатералних односа са Србијом, те да је визија Србије и САД иста, а то је стабилна и просперитетна Србија у ЕУ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана