“Paljba” Plenkovića po Srbiji zbog Šešelja, oštre reakcije

B92
“Paljba” Plenkovića po Srbiji zbog Šešelja, oštre reakcije

Premijer Hrvatske rekao je u Strazburu da je “Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, ali prije toga i na Bosnu, Sloveniju i Kosovo i odgovorna je za ratove”.

To se navodi u saopštenju Srpske radikalne stranke, u kojem se objašnjava da je Plenković tako replicirao Aleksandru Šešelju, članu srpske delegacije na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Prema saopštenju SRS, najprije je Aleksandar Šešelj kritikovao premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, odnosno njegovo prijepodnevno izlaganje.

„Po mom shvatanju, svrha Saveta Evrope su demokratija, ljudska prava, vladavina prava i antifašizam. Danas, imamo pred nama čoveka koji glorifikuje Jasenovac, koncentracioni logor za sedamsto hiljada Srba, Jevreja i Roma, koji glorifikuje Blajburg”, kazao je Šešelj tokom svog izlaganja.

Rekao je da je Plenković na čelu neonacističke vlasti u srcu Evrope, u zemlji u kojoj su Srbi građani drugog reda, te da je predsjednik HDZ, čija je glavna ideologija etničko čišćenje, saopštila je SRS.

“Rukovodstvo Saveta Evrope bi trebalo da se stidi”, istakao je Šešelj, koji je bio prekinut tokom svom obraćanja.

Predsjednica PSSE Lilijen Mari Paskije je, prema navodima hrvatske agencije Hina, prekinula izlaganje Šešelja. “Moram vas prekinuti. Molim vas da poštujete gosta i promjenite ton, na što sam vas i juče upozorila”, rekla je ona.

Kako se navodi u saopštenju, Šešelju je replicirao Plenković, koji je naveo da “jabuka ne pada daleko od drveta”.

“Predsejdnik stranke, njegov otac je osuđeni ratni zločinac. Predstavnik ove stranke se zalaže za Veliku Srbiju, koja će obuhvatati teritorije drugih država”, rekao je Plenković i dodao:

“Srbija je izvršila agresiju na Hrvatsku, ali prije toga i na Bosnu, Sloveniju i Kosovo i odgovorna je za ratove”, kazao je Plenković, kojeg, kako je saopšteno, nisu prekidali tokom njegovog izlaganja.

“Vi predstavljate političku stranku čiji program i statut, a što ova Parlamentarna skupština treba znati, promoviše program 'Velike Srbije' koja bi uključivala teritorije BiH i Hrvatske”, rekao je Plenković.

Delegacija Srbije traži hitan sastanak zbog Plenkovića

Delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope uputila je “oštar protest” predsjednici tog tela Lilijen Mari Paskije i tražila hitan sastanak, zbog, kako su naveli, “skandaloznog” obraćanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Plenković je odgovarajući poslaniku Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandru Šešelju tvrdio da je 1990-ih godina Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva.
 
U saopštenju Skupštine Srbije ocijenjuje se da je Plenković tu tvrdnju izneo na “krajnje neprimjeren način” i da je tvrdnja skandalozna.

“Isprovociran pitanjima o ugroženim pravima Srba u Hrvatskoj, premijer Plenković nastavio je sa uvredama na račun države Srbije”, navodi se u saopštenju.

Delegacija Srbije ocijenila je da Paskije nije reagovala pravovremeno i da je prekršila pravila o radu time što je dozvolila Plenkoviću da nastavi, kako su naveli, “sramno izlaganje”. ;

“Na ovaj način, on je izbegao da odgovori na suštinski važna i nerešena pitanja srpske nacionalne manjine, koja Hrvatska gura pod tepih, a konstatovao ih je i ECRI izveštaj o Hrvatskoj iz aprila ove godine. Dosadašnja praksa u PS SE ne beleži da jedan premijer drži predavanje poslaniku PS SE, kršeći osnovni princip slobode govora”, navodi se u saopštenju.

SRS je ranije danas saopštila da je ;Aleksandar Šešelj na sjednici rekao da PS SE “treba da se stidi” zbog Plenkovićevog prisustva i da je on premijera Hrvatske nazvao ;”vođom neo-nacističkog režima u srcu Evrope u kojoj su Srbi građani drugog reda” i predsednikom političke partije čija je glavna ideologija etničko čišćenje”.

Šešelj je takođe kazao da su Hrvati tokom operacije “Oluja” okupirali srpsku teritoriju, ubili oko hiljadu i proterali gotovo pola miliona Srba i ocijenio da je sramno što se godišnjica “Oluje” u Hrvatskoj proslavlja kao nacionalni praznik.

U saopštenju SRS se navodi da je Plenković replicirao da je predsjednik SRS Vojislav Šešelj “osuđeni ratni zločinac”, da se Aleksandar Šešelj zalaže za “Veliku Srbiju”, da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Kosovo, kao i da je “odgovorna za ratove”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana