“Паљба” Пленковића по Србији због Шешеља, оштре реакције

B92
“Паљба” Пленковића по Србији због Шешеља, оштре реакције

Премијер Хрватске рекао је у Стразбуру да је “Србија извршила агресију на Хрватску, али прије тога и на Босну, Словенију и Косово и одговорна је за ратове”.

То се наводи у саопштењу Српске радикалне странке, у којем се објашњава да је Пленковић тако реплицирао Александру Шешељу, члану српске делегације на засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Према саопштењу СРС, најприје је Александар Шешељ критиковао премијера Хрватске Андреја Пленковића, односно његово пријеподневно излагање.

„По мом схватању, сврха Савета Европе су демократија, људска права, владавина права и антифашизам. Данас, имамо пред нама човека који глорификује Јасеновац, концентрациони логор за седамсто хиљада Срба, Јевреја и Рома, који глорификује Блајбург”, казао је Шешељ током свог излагања.

Рекао је да је Пленковић на челу неонацистичке власти у срцу Европе, у земљи у којој су Срби грађани другог реда, те да је предсједник ХДЗ, чија је главна идеологија етничко чишћење, саопштила је СРС.

“Руководство Савета Европе би требало да се стиди”, истакао је Шешељ, који је био прекинут током свом обраћања.

Предсједница ПССЕ Лилијен Мари Паскије је, према наводима хрватске агенције Хина, прекинула излагање Шешеља. “Морам вас прекинути. Молим вас да поштујете госта и промјените тон, на што сам вас и јуче упозорила”, рекла је она.

Како се наводи у саопштењу, Шешељу је реплицирао Пленковић, који је навео да “јабука не пада далеко од дрвета”.

“Предсејдник странке, његов отац је осуђени ратни злочинац. Представник ове странке се залаже за Велику Србију, која ће обухватати територије других држава”, рекао је Пленковић и додао:

“Србија је извршила агресију на Хрватску, али прије тога и на Босну, Словенију и Косово и одговорна је за ратове”, казао је Пленковић, којег, како је саопштено, нису прекидали током његовог излагања.

“Ви представљате политичку странку чији програм и статут, а што ова Парламентарна скупштина треба знати, промовише програм 'Велике Србије' која би укључивала територије БиХ и Хрватске”, рекао је Пленковић.

Делегација Србије тражи хитан састанак због Пленковића

Делегација Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе упутила је “оштар протест” предсједници тог тела Лилијен Мари Паскије и тражила хитан састанак, због, како су навели, “скандалозног” обраћања премијера Хрватске Андреја Пленковића.

Како се наводи у саопштењу Скупштине Србије, Пленковић је одговарајући посланику Српске радикалне странке (СРС) Александру Шешељу тврдио да је 1990-их година Србија била агресор, а Хрватска жртва.
 
У саопштењу Скупштине Србије оцијењује се да је Пленковић ту тврдњу изнео на “крајње непримјерен начин” и да је тврдња скандалозна.

“Испровоциран питањима о угроженим правима Срба у Хрватској, премијер Пленковић наставио је са увредама на рачун државе Србије”, наводи се у саопштењу.

Делегација Србије оцијенила је да Паскије није реаговала правовремено и да је прекршила правила о раду тиме што је дозволила Пленковићу да настави, како су навели, “срамно излагање”. ;

“На овај начин, он је избегао да одговори на суштински важна и нерешена питања српске националне мањине, која Хрватска гура под тепих, а констатовао их је и ЕЦРИ извештај о Хрватској из априла ове године. Досадашња пракса у ПС СЕ не бележи да један премијер држи предавање посланику ПС СЕ, кршећи основни принцип слободе говора”, наводи се у саопштењу.

СРС је раније данас саопштила да је ;Александар Шешељ на сједници рекао да ПС СЕ “треба да се стиди” због Пленковићевог присуства и да је он премијера Хрватске назвао ;”вођом нео-нацистичког режима у срцу Европе у којој су Срби грађани другог реда” и председником политичке партије чија је главна идеологија етничко чишћење”.

Шешељ је такође казао да су Хрвати током операције “Олуја” окупирали српску територију, убили око хиљаду и протерали готово пола милиона Срба и оцијенио да је срамно што се годишњица “Олује” у Хрватској прославља као национални празник.

У саопштењу СРС се наводи да је Пленковић реплицирао да је предсједник СРС Војислав Шешељ “осуђени ратни злочинац”, да се Александар Шешељ залаже за “Велику Србију”, да је Србија извршила агресију на Хрватску, Босну и Херцеговину, Словенију и Косово, као и да је “одговорна за ратове”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана