Pacoli sa pola miliona dolara htio da kupi priznanje Kosova

Srna
Pacoli sa pola miliona dolara htio da kupi priznanje Kosova

Beograd - Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je da je ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli nedavno poslao svog čovjeka u Kongo sa 500.000 dolara, kako bi tamošnju vlast ubijedio da prizna samozvanu državu.

Dačić, koji je proteklih dana posjetio sedam afričkih država, rekao je za “Večernje novosti” da Kongo nije jedina adresa na koju je Pacoli poslao svoje “izaslanike”. Poslije razgovora koje je imao u Tanzaniji, Gani, Togu i Svazilendu, državama koje priznaju Kosovo, Dačić kaže da vjeruje da će oni na osnovu argumenata koji su im prezentivani biti makar uzdržani ako dođe do novog glasanja o prijemu Kosova u Interpol i Unesko. Neke od tih zemalja su na ranijim glasanjima davale podršku za prijem Prištine. Dačić najavljuje da će Srbija istrajati u nastojanjima da ne bude nijednog priznanja Kosova, bez obzira na pritiske da Beograd prekine sa ovim aktivnostima.

U razgovoru za Televiziju “Prva”, Dačić je rekao da je Pacoli poslao privatni avion sa pola miiona dolara za novog predsjednika Konga, koji ga je odbio.

“Priština ne baštini prijateljstvo, Tita i odnose koje smo mi imali sa afričkim zemljama”, rekao je Dačić, napominjući da afričke države imaju 54 glasa u UN.

Dačić je naveo da Priština više nema 116 zemalja u UN, i da Kosovo nigdje ne može da bude izabrano.

Govoreći o kritikama Zapada upućenih Beogradu zbog lobiranja za povlačenje priznanja Kosova, Dačić je rekao da će Srbija nastaviti to da čini i dalje.

“Ako je toliko besmisleno, što se toliko ljute”, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana