Otvoren put za formiranje suda za OVK

B92
Otvoren put za formiranje suda za OVK

Priština - Skupština Kosova, pod velikim pritiskom SAD i EU, usvojila je ustavne promjene kojima se otvaraju vrata za formiranje specijalnog suda za OVK.

Poslije pet sati rasprave "Za" je glasalo 82 poslanika, pet bilo protiv. Za osnivanje suda bilo je potrebno 80 glasova poslanika i 14 glasova poslanika iz manjinskih zajednica.

Glasanju je prethodila žučna rasprava, a za usvajanje amandmana bila je potrebna dvotrećinska većina.

Usvajanjem ustavnih amandmana otvoren je put kosovskoj vladi da pošalje u skupštinu još dva nacrta zakona koji se odnose na Specijalni sud.

Kako je javio reporter B92, skupštinsko zasjedanje je uglavnom proticalo u raspravi oprečnih stavova između vladajućih i opozicionih stranaka.

Tokom današnjeg burnog zasjedanja, opozicija je bila glasnija u protivljenju osnivanju Specijalnog suda za koji je rekla da je nepravedan, selektivan i da ugrožava suverenitet Kosova.

Stranke vladajuće koalicije, uprkos tome što smatraju da je ovaj sud nepravedan, isticale su da je on neophodan radi otklanjanja sumnji da je OVK počinila zločine tokom rata.

Lider DPK Hašim Tači imao je sastanak sa poslanicima te stranke i kako su prenijeli pojedini kosovski mediji, Tači je siguran da ima podršku svojih poslanika i da će svi glasati za izmjene Ustava.

Premijer Isa Mustafa pozvao je sve poslanike da preuzmu odgovornost i na taj način pozitivno odgovore na poruke evropskih država da institucije u Prištini formiraju sud. Tačija gađali flašama.

"Traženje istine o pojedinim optužbama iz perioda za vrijeme i poslije rata je izazov sa kojim moramo da se suočimo", rekao je poslanicima uoči samog glasanja kosovski premijer Isa Mustafa.

"Ko bude glasao za ovaj sud smatraćemo ga izdajnikom", upozoravali su veterani OVK, koji su lidera DPK Hašima Tačija gađali flašama dok je prelazio put od zgrade parlamenta do vlade.

Veterani su tačiju uzvikivali: "Lopove, lopove!"

Osim toga, nastavak sjednice bio je odložen zbog jakog nevremena. Agencija Kosovapress je javila da cio trg ispred parlamenta poplavljen, te da je voda ušla i u neke prostorije tog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana