Отворен пут за формирање суда за ОВК

Б92
Отворен пут за формирање суда за ОВК

Приштина - Скупштина Косова, под великим притиском САД и ЕУ, усвојила је уставне промјене којима се отварају врата за формирање специјалног суда за ОВК.

Послије пет сати расправе "За" је гласало 82 посланика, пет било против. За оснивање суда било је потребно 80 гласова посланика и 14 гласова посланика из мањинских заједница.

Гласању је претходила жучна расправа, а за усвајање амандмана била је потребна двотрећинска већина.

Усвајањем уставних амандмана отворен је пут косовској влади да пошаље у скупштину још два нацрта закона који се односе на Специјални суд.

Како је јавио репортер Б92, скупштинско засједање је углавном протицало у расправи опречних ставова између владајућих и опозиционих странака.

Током данашњег бурног засједања, опозиција је била гласнија у противљењу оснивању Специјалног суда за који је рекла да је неправедан, селективан и да угрожава суверенитет Косова.

Странке владајуће коалиције, упркос томе што сматрају да је овај суд неправедан, истицале су да је он неопходан ради отклањања сумњи да је ОВК починила злочине током рата.

Лидер ДПК Хашим Тачи имао је састанак са посланицима те странке и како су пренијели поједини косовски медији, Тачи је сигуран да има подршку својих посланика и да ће сви гласати за измјене Устава.

Премијер Иса Мустафа позвао је све посланике да преузму одговорност и на тај начин позитивно одговоре на поруке европских држава да институције у Приштини формирају суд. Тачија гађали флашама.

"Тражење истине о појединим оптужбама из периода за вријеме и послије рата је изазов са којим морамо да се суочимо", рекао је посланицима уочи самог гласања косовски премијер Иса Мустафа.

"Ко буде гласао за овај суд сматраћемо га издајником", упозоравали су ветерани ОВК, који су лидера ДПК Хашима Тачија гађали флашама док је прелазио пут од зграде парламента до владе.

Ветерани су тачију узвикивали: "Лопове, лопове!"

Осим тога, наставак сједнице био је одложен због јаког невремена. Агенција Косовапресс је јавила да цио трг испред парламента поплављен, те да је вода ушла и у неке просторије тог објекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана