Отклоњена блокада саобраћаја на Мердару

Срна
Отклоњена блокада саобраћаја на Мердару

Београд - Официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић рекао је да је отклоњена блокада саобраћаја на Мердару са косовске стране и да су путници са Косова и Метохије ушли у централну Србију.

"Решили смо проблем, путници су прошли административни прелаз. До оваквих застоја у будуће не би требало да долази", нагласио је Павићевић за РТС.


Око 200 путника, углавном српске националности, било је на сат времена блокирано на административном прелазу Мердаре са косовске стране због тога што тамошњи органи нису дозволили пролаз аутобусима из Грачанице и Косовске Митровице, захтијевајући међународне дозволе за транспорт.

Блокада прелаза трајала је између 17.00 и 18.00 часова.

Срни је раније у Косовској полицијској служби речено да су путници који су данас поподне из Грачанице и Косовске Митровице кренули у централну Србију преко административног прелаза Мердаре, на путу Подујево - Куршумлија, блокирали тај прелаз не дозвољавајући одвијање саобраћаја.

Разлог блокаде је, наводе из полиције, искључење из саобраћаја аутобуса фирме "Кимко" из Грачанице којима су путници стигли до овог прелаза.

Власник фирме "Кимко" Богољуб Маринковић рекао је Срни да су путници који су избачени из аутобуса на српској страни блокирали прелаз.

"Моји аутобуси су искључени из саобраћаја јер гранична полиција тражи да у решењу којим ми је дозвољено обављање превоза путника стоји ждозвољава се прелазак државне границеж", рекао је Маринковић, додајући да је Рјешење о обављању путничког саобраћаја добио из косовског Министарства унутрашњих послова.

У два наврата, косовске власти данас су вратиле са административних пунктова Мердаре и Јариње и са прелаза "Ђенерал Јанковић" са Македонијом двије групе српске дјеце са Косова, која су кренула на екскурзију у Нови Сад и на извођење драмске представе у Македонији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана