Otkazan poziv Tačiju i ostalim ministrima na skup

B92
Otkazan poziv Tačiju i ostalim ministrima na skup

Beograd - Nevladina organizacija “Omladinski odbor za obrazovanje”, koja je na svoj skup u Beograd pozvala Hašima Tačija, saopštila je večeras da je opozvala pozive ministrima spoljnih poslova u regionu.

Opozvane su pozivnice ministrima spoljnih poslova Srbije, BiH, Makedonije i samoproglašenog Kosova za učešće na konferenciji “Evropske integracije zapadnog Balkana: Zajedno možemo bolje”, koja je zakazana za 24. april.

“Omladinski odbor za obrazovanje” saopštio je da pozivnice ministrima opoziva “zbog “negativne kampanje i konotacija”.

“Otkad je u medijima objavljena radna verzija agende, trpeli smo snažne političke pritiske i pretnje različitih organizacija i pojedinaca s namerom da do najavljenog susreta ne dođe”, navela je ova nevladina organizacija.

U saopštenju se ističe da konferencija neće biti otkazana.

Nevladina organizacija iz Beograda “Omladinski odbor za obrazovanje” pozvala je ranije Tačija na skup koji organizuje u Beogradu, a pojedini srpski zvaničnici najavili su da će Tači u tom slučaju biti uhapšen.

Za poziv Tačiju, za kojim je Srbija raspisala potjernicu zbog zločina na Kosovu i Metohiji, u javnosti Srbije saznalo se kada su predstavnici Prištine objavili da Tači namjerava da dođe u Beograd.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će se država Srbija u slučaju dolaska Tačija u Beograd ponašati u skladu sa zakonom.

Tači je 11. jula 1997. godine osuđen u odsustvu pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora, a presudu je 12. marta 1999. godine potvrdio Vrhovni sud Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana