Осумњичена три бивша министра

Б92, Танјуг
Осумњичена три бивша министра

Београд - Вицепремијер Александар Вучић рекао је да су рјешени сви предмети спорних приватизација. У више предмета подигнуте оптужнице. Осумњичена су и три бивша министра.

Он је рекао да у четири предмета тужиоци треба да донесу коначну одлуку, а у три - Шинвоз, Житопродукт и Срболек, још се неки детаљи испитују.

"Штета у спорним приватизацијама износи 7,7 милијарди динара, приведено је 76 лица, а на основу од јуче подигнутих оптужница биће ухапшено још 56 лица за 64 кривична дела", изјавио је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије сазваној поводом окончања истраге 24 спорне приватизације.

Први потпредсједник владе је изјавио да је од јутрос у акцији привођења нарко дилера приведено 128 лица, да ће с претходном сличном акцијом то значити готово 500 приведених, а онима који су се склонили или побегли на дан, два, поручио је да им пакао тек предстоји.

Радисављевић: 11 истрага, штета најмање 80 милиона евра

Тужилац Миљко Радисављевић, обраћајући се на конференцији, рекао да је Тужилаштво за организовани криминал покренуло 11 истрага. Како је рекао, укупно је осумњичено 93 особе, од којих су истраге о 66 особа завршене, а против 63 лица су и подигнуте оптужнице.

Међу осумњичанима су, како је рекао Радисављевић, и три бивша министра, бивши директор Агенције за приватизације, директор Акцијског фонда и више директора....

Висина штете која је причињена држави је најмање 80 милиона евра, подвукао је Радисављевић.

Он је рекао да очекује да ће прве првостепене пресуде бити донијете до краја 2014.

Покренули смо до сада 11 истрага на основу извјештаја Савета за борбу против корупције, а док против четири није било основа за истрагу, појаснио је тужилац.

Истраге су подигнуте за: Сартид, Југоремедију, Мобтел, Луку Београд, Просвету, Заставу Електро, Нубу Инвест, Азотару Панчево, Петрохемију, Срболек, Шинвоз.

Тужилаштво је закључило да у четири предмета нема основа за покретање поступка, а то су покушај продаје Телекома, давање концесија за изградњу ауто пута Хоргош - Пожега, продаја Трудбеник градње и давање земљишта за изградњу у Блоку 63 предузећу Делта реал, рекао је Радисављевић.

Он је истакао да је полиција јуче поднела двије кривичне пријаве поводом приватизације два предузећа, једну поводом Ветеринарског завода, а једна поводом АТП Војводина.

Он је најавио да ће о њима бити донијета тужилачка одлука до Нове године.

Тужилаштво је добило и три извјештаја о продаји акција Ц Маркета, Вечерњих новости и Нациналне штедионице и ти случајеви ће бити истражени, напоменуо је тужилац за организовани криминал.

Он је прецизирао да су у поменутим истрагама провјераване приватизације, а провјеравају се такође и са аспекта њиховог пословања.

У том контексту је рекао да је могуће да буде и проширења истраге, или неких другачијих одлука у предметима у којима нису поретнути постуци за приватизацију.

Вучић је рекао да се ради о тешком послу, и захвалио се припадницима полиције и Тужилаштва на уложеном труду. Ово су били предистражни поступци, рекао је Вучић и додао да очекује брзе и ефикасне правне поступке.

"Случај Сартид - пријава против Колесара и још три особе"

Што се тиче Сартида поднијета је кривична пријава против 4 лица, мијењу којима је Немања Колесар, али није било основа за пријаву против бившег министра Александра Влаховића, рекао је Вучић.

Међу особама против којих је поднијета кривична пријава је Немања Колесар, некадашњи шеф кабинета премијера Зорана Ђинђића.

Вучић је рекао и да су пријаве поднијете против Горана Кљајевића, Бранислава Игњатовића и Душана Марчићева.

"Нема Александра Влаховића, ако је неко хтео то да пита - нема никаквих доказа (и) не можете да гоните некога за то што се чули или што су новине написале", рекао је он.

Први потпредсједник владе је додао и да Влаховића "нико није штитио" а да не зна "ни ко би га штитио". Миљковић је додао, што се тиче Сартида, да се истраге воде против три лица, у овом тренутку.

"Сартид" је продат за 23 милиона евра "Ју-ес стилу", док су дугови који су процењивани на 1,7 милијарди долара пренијети на државу.

У вријеме приватизације Сартида", Кљајевић је био предсједник Трговинског суда, Игњатовић је обављао дужност стечаној управника "Сартида" док је Марчићев био судија Трговинског суда.

На питање новинарке Б92 да ли су међу осумњиченима има и имена која су се помињала по медијима - Драгана Ђурића, Милана Бека, Млађана Динкића, Вучић је рекао да не може да каже да ли има њихове одговорности у тим случајевима.

"Нису поштеђени ни тужиоци, полицајци..."

Миљко Радисављевић је рекао да је истина да нема организованог криминала без спреге са влашћу али и нагласио да су и тужиоци у истом третману, и да нису поштеђени, и да је прошле године један колега из западне Србије који је правоснажно осуђен на четири година.

Министар правде и државне управе Селаковић је рекао да је чињеница да су тек сада рјешена ова питања, доказ да је систем био лош, и да је држава спавала. Реформа није била добра, али ово што данас имамо је онај део реформе који ће сваки грађани Србије поздравити и оно што мора да се настави, каже министра. Реформа ће бити поитпуна када се донесу пресуде, рекао је Селаковић.

Он се сагласио да је по питању организованог криминала важна спрега државе и криминала, да је то карактеристично и за државе ЕУ, али су оне нашле начин да се боре против тога. И ми данас овде показујемо да смо утемељили борбу против тога, каже министер

И директор полиције Милорад Вељовић је рекао да у тој спрези са криминалом има доста и полицајаца, и да је МУП одлучан да се са тим дјеловима разрачуна.

Ријеч је о случајевима приватизације чију ревизију и извјештај о томе је у јуну 2011. године затражила Европска комисија, након што је неколико великих европских фирми затражило од ње помоћ у заштити власничких права.

Пљачком и корупцијом у оквиру ових приватизација, карактеристичним за тразициону Србију и друга транзициона друштва, бавила се уз велике тешкоће и отпоре некадашња предсједница Савјета за борбу против корупције Верица Бараћ.

Вучић је по ступању на дужност најавио борбу против корупције и криминала и преиспитивање спорних приватизација, а ове недјеље саопштио је да су полиција и остали државни органи завршили све послове у оквиру истраге спорних приватизација, те да остаје да се види колико ће оптужница бити подигнуто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана