Ostvaren Đinđićev san

Glas Srpske
Ostvaren Đinđićev san

BEOGRAD - Podrška Srbiji za ulazak zemlje u Evropsku uniju je i opravdanje vizije Zorana Đinđića, piše londonski "Tajms". Članstvo u EU nije samo nagrada već znači i cementiranje mladih demokratija u jednu zajednicu, navodi list.

"Tajms" ocjenjuje da zahtjev za prijem u Evropsku uniju nudi Srbiji nadu da će prevazići svoju "mračnu" skoriju prošlost i da podnošenje zahtjeva označava "postepeno ali važno" izvlačenje zemlje iz mračne prošlosti - ubistva Zorana Đinđića 2003.

Podrška Srbiji za ulazak zemlje u EU je i opravdanje Đinđićeve vizije, a ako zemlja bude ispunila obaveze koje donosi učlanjenje, onda će promjena biti više nego simbolična, ističe uvodničar "Tajmsa".

Srbija će morati da ubrza reforme ekonomskog i pravnog sistema i Ustava da bi se kvalifikovala za članicu EU, što će trajati godinama - dok najvažnija stvar koju će Vlada morati da uradi ne uživa masovnu podršku naroda, a to je izručenje preostalih haških optuženika pravdi, ističe "Tajms".

Potpredsjednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić je po povratku iz Stokholma, gostujući u vijestima B92, izjavio da Srbija podnošenjem zahtjeva za kandidaturu za punopravno članstvo u EU počinje novu eru i novu etapu evropskih integracija, ali i da jedan od uslova za dobijanje statusa kandidata ostaje i saradnja sa Haškim tribunalom.

- Uvek se od nas postavlja pitanje da li postoji neka skrivena namera, neka skrivena agenda ili uslov koji nije još saopšten. Ne, nema nikakvog drugog uslova osim pune saradnje sa Haškim tribunalom - kaže Đelić.

- To će biti uslov i za ratifikaciju punog sporazuma o ratifikaciji, to će ostati i uslov da dobijemo status kandidata. Ukoliko nastavimo punu saradnju, odradimo sve reforme koje su pred nama i sve ono što očekuje Evropska komisija od zemlje članice, onda bi u najbržem mogućem koraku mogli da dobijemo status kandidata do kraja 2010. godine - rekao je Đelić.

On je kazao i da je dobro što Španija preuzima predsjedavanje EU od Švedske, jer i ta zemlja podržava Srbiju na evropskom putu.

Srbija dogodine kandidat

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da očekuje da Srbija iduće godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Na prijemu koji je u njegovu čast preksinoć organizovao švedski šef diplomatije Karl Bilt, Tadić je poručio da će Srbija biti pozitivno iznenađenje u Evropi sljedeće godine i zahvalio Biltu i Švedskoj na pomoći Srbiji u evropskim integracijama. Karl Bilt je rekao da je, u širem kontekstu evropskih odnosa, od važnosti to što je Srbija odlučila da podnese zahtjev za članstvo.

Poslije podnošenja zahtjeva za kandidaturu, Srbija postaje pravno sigurnija zemlja i, samim tim, atraktivnija za ulaganja, ocjenjuju stručnjaci. Ipak, veću novčanu podršku kroz pretpristupne fondove Srbija može da očekuje tek kada zvanično postane kandidat za ulazak u Uniju.

Dio sredstava, 50 miliona evra bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova, Unija je dodijelila Srbiji, i to za podršku buyetu.

Svake godine, iz pretpristupnih fondova Srbija dobija 200 miliona evra bespovratnih sredstava, a odnedavno joj je na raspolaganju i novac iz takozvanih fondova zajednice koji se koristi u naučne svrhe i za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Born: Od Srbije sve zavisi

Od Srbije zavisi koliko će trajati njen put ka punopravnom članstvu u EU, izjavio je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Njemačke Volf-Ruthart Born.

- Vizna liberalizacija je dobar korak, ali put koji predstoji nije jednostavan. Srbija je prošla dio puta i zato vjerujem da će i ostatak puta ka EU preći uspješno - naveo je Born na prijemu za goste iz Srbije organizovanom u sjedištu njemačkog Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana