Остварен Ђинђићев сан

Глас Српске
Остварен Ђинђићев сан

БЕОГРAД - Подршка Србији за улазак земље у Европску унију је и оправдање визије Зорана Ђинђића, пише лондонски "Тајмс". Чланство у ЕУ није само награда већ значи и цементирање младих демократија у једну заједницу, наводи лист.

"Тајмс" оцјењује да захтјев за пријем у Европску унију нуди Србији наду да ће превазићи своју "мрачну" скорију прошлост и да подношење захтјева означава "постепено али важно" извлачење земље из мрачне прошлости - убиства Зорана Ђинђића 2003.

Подршка Србији за улазак земље у ЕУ је и оправдање Ђинђићеве визије, а ако земља буде испунила обавезе које доноси учлањење, онда ће промјена бити више него симболична, истиче уводничар "Тајмса".

Србија ће морати да убрза реформе економског и правног система и Устава да би се квалификовала за чланицу ЕУ, што ће трајати годинама - док најважнија ствар коју ће Влада морати да уради не ужива масовну подршку народа, а то је изручење преосталих хашких оптуженика правди, истиче "Тајмс".

Потпредсједник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић је по повратку из Стокхолма, гостујући у вијестима Б92, изјавио да Србија подношењем захтјева за кандидатуру за пуноправно чланство у ЕУ почиње нову еру и нову етапу европских интеграција, али и да један од услова за добијање статуса кандидата остаје и сарадња са Хашким трибуналом.

- Увек се од нас поставља питање да ли постоји нека скривена намера, нека скривена агенда или услов који није још саопштен. Не, нема никаквог другог услова осим пуне сарадње са Хашким трибуналом - каже Ђелић.

- То ће бити услов и за ратификацију пуног споразума о ратификацији, то ће остати и услов да добијемо статус кандидата. Уколико наставимо пуну сарадњу, одрадимо све реформе које су пред нама и све оно што очекује Европска комисија од земље чланице, онда би у најбржем могућем кораку могли да добијемо статус кандидата до краја 2010. године - рекао је Ђелић.

Он је казао и да је добро што Шпанија преузима предсједавање ЕУ од Шведске, јер и та земља подржава Србију на европском путу.

Србија догодине кандидат

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да очекује да Србија идуће године добије статус кандидата за чланство у Европској унији.

На пријему који је у његову част прексиноћ организовао шведски шеф дипломатије Карл Билт, Тадић је поручио да ће Србија бити позитивно изненађење у Европи сљедеће године и захвалио Билту и Шведској на помоћи Србији у европским интеграцијама. Карл Билт је рекао да је, у ширем контексту европских односа, од важности то што је Србија одлучила да поднесе захтјев за чланство.

Послије подношења захтјева за кандидатуру, Србија постаје правно сигурнија земља и, самим тим, атрактивнија за улагања, оцјењују стручњаци. Ипак, већу новчану подршку кроз претприступне фондове Србија може да очекује тек када званично постане кандидат за улазак у Унију.

Дио средстава, 50 милиона евра бесповратне помоћи из претприступних фондова, Унија је додијелила Србији, и то за подршку буyету.

Сваке године, из претприступних фондова Србија добија 200 милиона евра бесповратних средстава, а однедавно јој је на располагању и новац из такозваних фондова заједнице који се користи у научне сврхе и за развој малих и средњих предузећа.

Борн: Од Србије све зависи

Од Србије зависи колико ће трајати њен пут ка пуноправном чланству у ЕУ, изјавио је државни секретар Министарства спољних послова Њемачке Волф-Рутхарт Борн.

- Визна либерализација је добар корак, али пут који предстоји није једноставан. Србија је прошла дио пута и зато вјерујем да ће и остатак пута ка ЕУ прећи успјешно - навео је Борн на пријему за госте из Србије организованом у сједишту њемачког Министарства спољних послова у Берлину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана