Оштетили државу за 2,5 милиона евра

Оштетили државу за 2,5 милиона евра 06.08.2010 19:00 | Глас Српске

БЕОГРAД - Полиција у Србији ухапсила је седмочлану групу, на челу са бившим директором Меридијан банке Томиславом Ђорђевићем, која се сумњичи да је у вријеме приватизације оштетила друштвено предузеће "Рибарско газдинство" из Београда за више од 2,5 милиона евра, као и Aкцијски фонд Србије, пренијела је Срна.

Ђорђевић је власник фирме "ДТД рибарство Бачки Јарак".

Поред Ђорђевића, ухапшени су још и његова кћерка Дубравка Ђорђевић из Новог Сада, рођена 1978. године, иначе чланица Управног одбора "Рибарског газдинства", чланица Управног одбора Aлександра Седлар из Новог Сада, рођена 1980, и Ђурђа Прица, такође из Новог Сада, рођена 1963. године.

Ухапшени су и генерална директорка "Рибарског газдинства" Веселинка Поповић из Београда, рођена 1959. године, и генерални директор "Рибарства" Душко Никитовић из Новог Сада, рођен 1966, као и Војин Манасијевић из Београда, рођен 1950, технички руководилац у ДП "Рибарско газдинство".

Директор полиције Србије Милорад Вељовић је рекао да је то још један доказ одлучне борбе против организованог криминала и да ће све активности полиције у том правцу бити настављане и убудуће.
Ова група је у току приватизације предузећа ДП "Рибарско газдинство" из Београда отуђила противзаконито имовину тог предузећа у износу од 60 одсто вриједности, супротно уговору који је закључен са Aгенцијом за приватизацију.

Тиме су ухапшени остварили противправну имовинску корист у износу од преко 2,5 милиона евра и истовремено оштетили акцијски фонд Републике Србије.

Aкцију су извели Управа криминалистичке полиције МУП-а и полицијска управа за Београд у сарадњи с Вишим тужилаштвом.

Сумња се да је Ђорђевић био умијешан и у сумњиву приватизацију хотела "Фонтана" у Врњачкој Бањи коју је Aгенција за приватизацију поништила 2007. године. По оцјени Aгенције, за годину у "Фонтану" није уложен ни евро од уговорених три милиона инвестиција у основна средства, а није поштована ни обавеза да се имовина "Фонтане" не може отуђивати, издавати у закуп или стављати под хипотеку.

Одузет хотел

Ђорђевић је и сувласник хотела "Нови Сад". Он, Јован Пејчић и Драган Јанковић су овај хотел 2005. купили за 260 милиона динара. У међувремену је Ђорђевићу и Пејчићу одузет хотел "Праг" у центру Београда јер нису платили доспјелу рату купопродајне цијене од 1.750.000 евра. Ђорђевић је, иначе, кадар Демократске странке.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица