Оставка директора Лутрије, радници на полиграфу

Б92
Оставка директора Лутрије, радници на полиграфу

Београд - Директор ДЛС Александар Вуловић поднио је оставку из "моралних разлога". Како сазнаје Б92, радници ДЛС били на полиграфском испитивању.

Информација о Вуловићевој оставци стиже два дана након што је извлачење бројева у 59. колу игре "Лото" изазвало сумње јавности у регуларност те игре.

Из Државне лутрије Србије су навели да је све било апсолутно регуларно и да је проблем са извученим бројевима и њиховом приказу током ТВ преноса био графичке природе, а не проблем са током извлачења.

У Тужилаштву су најавили провјере цијелог случаја.

Како сазнаје Б92, више особа из ДЛС који су били задужени за организацију и извлачење 59. кола игре на срећу Лото били су на полиграфском испитивању, а према нашим сазнањима, сва лица су "прошла" полиграф.

Министар полиције Небојша Стефановић потврдио је да је шест особа саслушано поводом сумњи у регуларност извлачења и најавио је саслушање још шест лица.

Стефановић је рекао да је заплијењена и рачунарска опрема и да ће лоптице бити вјештачење.

Сумњу у регуларност извлачења изазвао је тренутак када је у директном ТВ преносу, након извлачења три броја (4, 33, 12), умјесто извученог четвртог по реду, броја 27, на екрану исписан број 21.

Убрзо се на екрану појавио и пети број 27, рачунар је одмах израчунао и број добитника са пет погодака, а затим је из бубња изашао број 21.

Вуловић је јуче, на конференцији за новинаре, рекао да све догодило због људског фактора.

"Уместо да укуца, да унесе број 27 , он је унео број 21. У том тренутку, ваљда видевши шта је урадио , човек уноси број 27. Дакле уноси број оне лоптице која је изашла. Е сада, стицајем околности, кажем, по неким законима вероватноће, постојала је могућност да изађе лоптица 21 и она је изашла. Мислим ако мене питате, за мене ту није ништа чудно", рекао је Вуловић.

ДЛС је на сајту издала и саопштење у коме наводи да је у 59. колу дошло до "техничке грешке изазване људским фактором, односно омашком оператера ангажованог на извлачењу, тако што је на екрану грешком исписан број 21".

"Осим тога није било никаквих других радњи које би довеле у питање регуларност овог извлачења, што су потврдили чланови Комисије за извлачење бројева коју чине два представника Државне лутрије Србије и један Министарства финансија. Исти закључак донела је и Комисија централног трезора након завршетка извлачења", наведено је у саопштењу.

Више јавно тужилаштво издало је налог полицији за прикупљање информација и обавијештења ради утврђивања свих чињеница и евентуалној кривичној одговорности у вези са извлачењем бројева.

Српски премијер Александар Вучић је рекао да полиција ради свој посао и да ће "ако је било кривичног дела, одговорни одговарати", а најавио је и промјене у самој ДЛС.

"Бесан сам што сам слушао све око себе, како неко други хоће да краде, а све време смо себе поткрадали", рекао је премијер наводећи да би било најбоље решење наћи стратешког партнера за Државну лутрију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана