Оптужница за Ћурувију на допуни

Танјуг
Оптужница за Ћурувију на допуни

Београд - Специјални суд саопштио је да је вратио на допуну истраге оптужницу против четворице бивших припадника ДБ, окривљених за убиство новинара Славка Ћурувије.

Како је наведено у саопштењу кривично ванпретресно веће наложило је Тужилаштву за организовани криминал да у року од три дана донесе наредбу о допуни истраге ради бољег разјашњења ствари у том предмету, да би се испитала основаност наведене оптужнице и да би се прикупили одређени докази.

Кривично ванпретресно вијеће Посебног одјељења Вишег суда у Београду сматра да је у конкретном случају потребно у допуни истраге испитати одређене свједоке, извршити судско-медицинска вјештачења, као и допунско балистичко вјештачење, наводено је у саопштењу.

Потребно је и предузети остале неопходне процесне радње ближе одређене у наредби, а све у циљу бољег разјашњења стања ствари да би се испитала основаност оптужнице и прикупили одређени докази, а самим тим и постојање оправдане сумње да су окривљени учинили кривична дијела која им се стављају на терет.

Раније данас бранилац двојице оптужених, адвокат Зора Добричанин Никодиновић изјавила је Танјугу да је суд усвојио приговоре које су браниоци истакли у одговору на оптужницу, подигнуту почетком јуна ове године.

Добричанин Никодиновић је навела да је и Апелациони суд усвојио жалбу одбране на рјешење којим је њеним клијентима Милану Радоњићу и Ратку Ромићу продужен притвор и наложио Специјалном суду да понови размотри разлоге за продужење притвора.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је 6. јуна оптужницу против четворице бивших припадника Државне безбједности због сумње да су "из ниских побуда" убили новинара и власника листа "Дневни телеграф" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Оптужени су тадашњи начелник Ресора ДБ Радомир Марковић, начелник београдскг центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавјештајни инспектор у Другој управи ресора Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак.

Они су оптужени за кривично дјело тешко убиство.

Марковић се терети да је то дјело извршио у подстрекавању, а остали су оптужени као саизвршиоци.

Радоњић и Ромић су у притвору, Марковић је у затвору у Пожаревцу на издржавању казне затвора од 40 година, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потјерница.

Убиство је извршено у дворишту испред улаза у зграду, гдје су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа, у времену између 16 и 39 и 16 и 45.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, током NATO бомбардовања СР Југославије.

Радоњић и Ромић су у притвору од хапшења 13. јануара,

Кључни свjедок у овој истрази након чијег исказа су ухапшени оптужени 13. јануара ове године је некадаснсји припадник ДБ, односно комадант јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија.

Улемек је на своју иницијативу, безусловно, 8. јануара дао исказ тужилаштву у ком је детаљно испричао своја сазнања о тој ликвидацији.

Са Ћурувијом је у вријеме убиства тада била његова невјенчана супруга, историчарка Бранка Прпа, која је свједочила у истрази током које је саслушано више десетина свједока, а посљедњи је свједочио у сриједу некадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић.

У вријеме убиства Ћурувије на власти у Србији је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на вођу СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду и за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године.

Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и у току им је поновљено суђење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана