Оптужен ујак Хашима Тачија

Срна
Оптужен ујак Хашима Тачија

Приштина - Међународни тужилац у Специјалном тужилаштву самопроглашеног Косова подигао је данас двије оптужнице против 39 чланова организоване криминалне групе која се бавила узурпацијом и отуђењем друштвене имовине.

На челу ове организоване групе је Азем Суља, ујак предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија, саопштено је из косовског тужилаштва.


Првом оптужницом обухваћена су 22 лица, оптужена за организовани криминал, прање новца, примање мита, тешке преваре, издавање незаконитих судских одлука, злоупотребу службеног положаја, легализацију лажног садржаја и утају пореза.

Другом оптужницом обухваћено је 17 лица која се терете за прање новца.

Из тужилаштва наводе да је организована криминална група активна од 2006. године и да је чине косовски Албанци и Срби.

"Чланови ове организоване криминалне групе су сарађивали како би Косово лишили имовине у друштвеној својини кроз кривичне дјелатности које укључују фалсификовање пресуда и других званичних докумената, превару и корупцију", наводи се у саопштењу.

Они су, како наводе из тужилаштва, оштетили буџет самопроглашеног Косова и српске породице, чије су право на земљишне парцеле злоупотријебили.

Из тужилаштва подсјећају да је крајем априла спроведена операција хапшења, претреса и одузимање имовине.

Вођа ове групе Азем Суља, бивши посланик, ухапшен је 29. априла и налази се у судском притвору, као још двоје ухапшених, док се три осумњичена лица већ налазе на издржавању затворских казни.

"Знатан број парцела које су се налазиле у друштвеној својини изузет је од окривљених и стављен је под надзор косовске Агенције за управљање заплијењеном и одузетом имовином", наводе из тужилаштва и додају да је циљ овог поступка, прије свега, да се земља врати у закониту друштвену својину.

Из тужилаштва је раније саопштено да је Суља са својом криминалном групом оштетио буџет за више од 50 милиона евра, тако што је фалсификовањем документације себи и другима прибавио земљиште, чија се вриједност процјењује на неколико стотина милиона евра.

На списку окривљених налази се неколико Срба који су до хапшења радили у косовском правосуђу, углавном на овјери судске документације и уговора о купопродаји земљишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана