Oluja - politički proces koji i dalje traje

Tanjug
Oluja - politički proces koji i dalje traje

Vojna operacija „Oluja" izvedena 1995. godine, kada je prognano oko 250.000 Srba i 20 godina kasnije je sporna tema o kojoj se polemiše.

Glavno pitanje je da li je moguće uspostaviti normalan život Srba u Hrvatskoj i normalne odnose dvije države, ocijenili su učesnici tribine "20. godina od operacije "Oluja".

Gradonačelnik Knina Drago Kovačević je 20 godina nakon "Oluje" ubijeđen da je moglo drugačije.

Kako navodi, ne odstupa od stava da je u dogovorenom ratu u kojem su elite Srbije i Hrvatske sarađivale u "etničkom inženjeringu" – vrhunac bila "Oluja".

Profesor Petar Lađević, koji je jedan od osnivača Srpskog demokratskog foruma navodi da Hrvatska danas ne poštuje zakone koje je done.

"Nije samo što smo izgnani, to što smo izgnani to je činjenica, nego je problem produžavanje ‘Oluje’ drugim sredstvima, a to je da Hrvatska danas ne poštuje elementarne zakone koje je donijela", navodi Lađević.

Prema njegovim riječima, ono što je ključno jeste da države koje trpe konsekvence "Oluje" i "tog rata koji i dalje nazivam građanskim ne poštuju zakone koje su donijeli".

"Prava manjinske zajednice Srba u hrvatskoj se ne poštuju. Najvažnije je da ‘Oluja’ nije samo izgon nego nažalost politički proces koji i dan danas traje", dodaje Kovačević.

Hrvatsko-srpski odnosi u posljednjih 20 godina stalno su u najgoroj fazi iz koje nakratko izađu, kaže politikolog Dejan Jović.

On ističe neophodno suočavanje s prošlošću.

"Nisam sasvim siguran treba li dati prednost skećanju ili zaboravu. Treba naći balans između toga. I nekad mi se čini da je u tom smilsu politika koju vodimo pogrešna"", navodi Dejan Jović.

"Mi Republika Hrvatska i Republika Srbija ni danas nemamo zakon koji bi regulisao prava žrtava rata i ja bih da vidim političku odgovornost. Čovjek je ovde tek na nekom desetom mjestu", dodaje Vesna Tršelić iz udruženja Dokumenta - Centar za suočavanje sa prošlošću.

Hrvatska će dvije decenije od akcije "Oluja" obilježiti kao Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja, a Srbija istovremeno Dan sjećanja na stradanje i progon u akciji tokom koje je protjerano 250.000 Srba, dok je više hiljada ubijeno ili nestalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana