Олуја - политички процес који и даље траје

Таnjуг
Олуја - политички процес који и даље траје

Војна операција „Олуја" изведена 1995. године, када је прогнано око 250.000 Срба и 20 година касније је спорна тема о којој се полемише.

Главно питање је да ли је могуће успоставити нормалан живот Срба у Хрватској и нормалне односе двије државе, оцијенили су учесници трибине "20. година од операције "Олуја".

Градоначелник Книна Драго Ковачевић је 20 година након "Олује" убијеђен да је могло другачије.

Како наводи, не одступа од става да је у договореном рату у којем су елите Србије и Хрватске сарађивале у "етничком инжењерингу" – врхунац била "Олуја".

Професор Петар Лађевић, који је један од оснивача Српског демократског форума наводи да Хрватска данас не поштује законе које је доне.

"Није само што смо изгнани, то што смо изгнани то је чињеница, него је проблем продужавање ‘Олује’ другим средствима, а то је да Хрватска данас не поштује елементарне законе које је донијела", наводи Лађевић.

Према његовим ријечима, оно што је кључно јесте да државе које трпе консеквенце "Олује" и "тог рата који и даље називам грађанским не поштују законе које су донијели".

"Права мањинске заједнице Срба у хрватској се не поштују. Најважније је да ‘Олуја’ није само изгон него нажалост политички процес који и дан данас траје", додаје Ковачевић.

Хрватско-српски односи у посљедњих 20 година стално су у најгорој фази из које накратко изађу, каже политиколог Дејан Јовић.

Он истиче неопходно суочавање с прошлошћу.

"Нисам сасвим сигуран треба ли дати предност скећању или забораву. Треба наћи баланс између тога. И некад ми се чини да је у том смилсу политика коју водимо погрешна"", наводи Дејан Јовић.

"Ми Република Хрватска и Република Србија ни данас немамо закон који би регулисао права жртава рата и ја бих да видим политичку одговорност. Човјек је овде тек на неком десетом мјесту", додаје Весна Тршелић из удружења Документа - Центар за суочавање са прошлошћу.

Хрватска ће двије деценије од акције "Олуја" обиљежити као Дан побједе и Дан хрватских бранитеља, а Србија истовремено Дан сјећања на страдање и прогон у акцији током које је протјерано 250.000 Срба, док је више хиљада убијено или нестало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана