Одложена посjета Едија Раме

Б92, Блиц, Танјуг
Одложена посjета Едија Раме

Београд - Посјета премијера Албаније Едија Раме Београду, заказана за 22. октобар, је одложена, саопштено је из Владе Србије.

Албански премијер посјетиће Србију 10. новембра.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић разговарао је у поподневним сатима са предсједником Владе Албаније Едијем Рамом и двојица премијера су сагласни да су инциденти на стадиону у Београду током утакмице између репрезентација Србије и Албаније по својој суштини били веома несрећни.

"И даље постоје јасна неслагања око тога како је до инцидента дошло, али не смијемо и нећемо пропустити могућност да се састанемо и да радимо на одржавању регионалне стабилности", нагласили су саговорници.

Вријеме је да окренемо нову страницу у политичким и економским односима између Србије и Албаније, закључила су двојица премијера.

Вучић и Рама истакли су да је неопходно наставити дијалог и процес започет у Берлину 28. августа, током конференције о Западном Балкану, јер ће он омогућити побољшање односа двије земље, региона али и цимјеле Европе.

Закључак је да званичан сусрет буде одржан 10. новембра у Београду.

Посјета Раме Београду је била заказана за 22. октобар, а премијер Србије Александар Вучић рекао је у суботу да ће током викенда одлучити да ли ће доћи до посјете.

Подсјетимо, у петак је Рама поводом инцидента са заставом Велике Албаније у Хумској на свом Твитер налогу написао: "Нормална Србија ће бити могућа ако реална Србија схватити да њихова ноћна мора Велика Албанија није наш пројекат!".

Премијер Вучић је недуго затим на истој друштвеној мрежи објавио: "Људи који говоре да је велика Албанија наша ноћна мора су апсолутно у праву. Али, то није само наша ноћна мора, већ ноћна мора Европе, ноћна мора читавог човечанства, а ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да је спречимо. Надамо се да ће нормални Албанци разумети ову поруку."

"Србија не дозвољава да било ко понижава државу и народ"

Премијер Александар Вучић, поводом посјете албанског премијера Едија Раме Београду, рекао да је све проблеме треба рјешавати разговором, али да Србија не дозвољава да било ко понижава државу и народ.

"Морамо све проблеме да решавамо разговором, али, с друге стране, Влада Србије је морала да покаже да не дозвољава да било ко понижава државу и народ", рекао је Вучић за "Блиц", наводећи да је задовољан резултатима разговора са Рамом.

Према наводима листа, Рама је у разговору поручио да га радује будућа посјета Вучића Тирани, а да је велику улогу у договору два премијера одиграла Њемачка и Вучићев разговор са канцеларком Ангелом Меркел о догађајима на утакмици и посјети Раме Београду.

Чињеница да је посета одложена у односу на ранији термин посљедица је тврдог става српске владе да не дозвољава никаква понижења, пренио је лист ријечи извора из Владе Србије, наводећи да су Вучић и Рама разговарали пола сата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана