Odbrana traži suočavanje Jovanovića i Čumeta

Agencije
Odbrana traži suočavanje Jovanovića i Čumeta

Beograd - Branioci optuženih pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) za oružanu pobunu 2001. godine zatražili su juče na početku ponovljenog suđenja suočavanje ranije saslušanih svjedoka Čedomira Jovanovića, Ljubiše Buhe Čumeta, Dušana Mihajlovića i Dejana Milenkovića Bagzija.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu, zbog promjene predsjednika sudskog vijeća, ispočetka je krenulo suđenje osmorici pripadnika JSO optuženih za oružanu pobunu 2001. godine.

Na početku suđenja zamjenik tužioca za organizovani kriminal je pročitao optužnicu koja pripadnike JSO tereti za izvršenje krivičnog djela oružana pobuna, iz tada važećeg Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Svi optuženi, među kojima je i komandant te rasformirane jedinice Milorad Ulemek Legija u kratkom izjašnjenju o krivici izjasnili su se da nisu krivi, dok će svoje odbrane moći, ako žele, ponovo iznijeti u oktobru, kada se nastavlja suđenje.

Pored Ulemeka, optuženi za pobunu su bivši komandanti JSO Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić, koji u požarevačkom zatvoru izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih djela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića. Optuženi su i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković, koji se brane sa slobode.

Umjesto sudije Vladimira Vučinića, koji je zimus otišao u advokate, sada sudskom vijeću predsjedava sudija Dragomir Gerasimović.

U uvodnim izlaganjima odbrana je protestovala što je došlo do zamjene sudija, jer je prethodno suđenje bilo maltene u završnici i tražila da ne budu ispitivani ponovo neposredno svi saslušani svjedoci, već da njihovi iskazi budu pročitani.

Branioci su takođe predložili suočenje ranije saslušanih svjedoka - tadašnjih potpredsjednika Vlade Čedomira Jovanovića, ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, svjedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta i Dejana Milenkovića Bagzija.

O tim prijedlozima do sljedećeg suđenja izjasniće se tužilaštvo, a konačnu odluku o tome koji će dokazi biti izvođeni ponovo, a koji ne, odlučiće sud.

Odbrana je takođe osporavala optužnicu tvrdeći da su pripadnici JSO optuženi za djelo protiv države koja više ne postoji - SRJ.

Tokom ranijeg suđenja svi optuženi u svojim odbranama tvrdili su da oni nisu izvršili pobunu, već da se radilo o protestu zbog izručenja haških optuženika braće Banović u kojima JSO nije želio da učestvuje.

U optužnici je navedeno da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazao poslušnost komandi, povukao svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinuo komunikacije s komandom i u više navrata odbio zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića da prekine sa pobunom.

Provjeriti navode Simovića

Liberalno demokratska partija pozvala je juče vlast da hitno reaguje i ispita navode iz izjave Miloša Simovića, osuđenog u postupku za ubistvo premijera Zorana Đinđića, u kojoj je ponovio da je još 2011. godine Tužilaštvu dostavio ime političara koji je direktno umiješan u pripremu i izvršenje atentata. U LDP-u smatraju da svaka informacija o ovom slučaju koju iznose svjedoci pred državne organe mora biti ispitana do kraja, pa tako i optužba da je "određeni političar direktno naredio ubistvo premijera Đinđića".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana