Obama dolazi u Beograd?

Agencije
Obama dolazi u Beograd?

Tokom vašingtonskog susreta šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i američkog državnog sekretara Džona Kerija načinjen je prvi ozbiljan korak u organizaciji posjete predsjednika SAD Baraka Obame Srbiji!

Vest da bi najmoćniji čovjek Amerike mogao doći u Beograd već na jesen dolazi u trenutku kada se Srbija nalazi možda i pod najvećim pritiscima da se odluči između zapada i Moskve.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović, koji se upravo vratio iz Amerike, smatra da mogućnost da Obama posjeti Beograd treba posmatrati u sklopu ukrajinske krize i pogoršanja odnosa Rusije i zapada u času kada Srbija nastoji da uđe u EU.

''Eventualni dolazak Obame, pa već i sam poziv da dođe, nastojanje je Srbije da s jedne strane pokaže neku vrstu spremnosti na balans. Poseta predsednika SAD treba da bude ekvivalent nedavnoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji. S druge strane, zapad želi da pokaže Rusiji kolika je i šta je sve njegova sfera uticaja, u koju očigledno uračunava i Srbiju'',  objašnjava Simeunović za „Alo!".

Pošto mu je Dačić uručio poziv za Obamu, Džon Keri je obećao da će svom predsjedniku prenijeti želju Srbije da ugosti prvog čovjeka Amerike. Obamin dolazak u Srbiju bio bi prva posjeta nekog američkog predsednika poslije 30 godina.

Josip Broz Tito ugostio je tokom svoje vladavine čak trojicu predsjednika SAD. Dolazak Ričarda Niksona u Beograd bio je 1970. istorijski događaj zbog toga što je to bila prva posjeta jednog američkog predsjednika Jugoslaviji. Prema medijskim izvještajima, Nikson je tog 30. septembra paralisao saobraćaj na glavnoj beogradskoj raskrsnici kod „Londona", pošto je iznenada zaustavio automobil i počeo da se rukuje sa Beograđanima. Ostalo je zabilježeno i da se Amerikanac usred gužve koja se stvorila čak popeo na krov svog automobila i nekoliko puta uzviknuo „živjela Jugoslavija". Poslije njega, Tita i Jugoslaviju su posećivali Džerald Ford i Džimi Karter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana