Novosti: Uhapšen džihadista u Beogradu, pravio skice za teroristički napad Novosti

Novosti.rs
Novosti: Uhapšen džihadista u Beogradu, pravio skice za teroristički napad Novosti

Beograd -- Sve države u regionu pojačale su oprez jer se Islamska država u Siriji raspala. Bezbjednosne službe Srbije "love" ekstremiste tzv. vukove samotnjake.

Kako pišu "Večernje novosti", ekstremista I.D. (35) iz Beograda, koji je 2016. prešao u Islam, uhapšen je pod sumnjom da je spreman da izvrši teroristički napad u Srbiji.

On nije direktno povezan sa Islamskom državom, saznaju "Novosti" iz izvora bezbjednosnih službi.

Kako se navodi, on je pod lupu BIA i MUP-a došao jer je putem društvenih mreža pokušavao da se priključi osobama čije djelovanje je bezbjednosnim službama odavno sumnjivo zbog terorizma.

Kod I.D. je takođe nađeno mnogo toga "zanimljivog": skice i bilješke kad, kako i gdje je najbolje organizovati teroristički napad kako bi bilo što više civilnih žrtava, recepti za različite eksplozivne naprave...

Izvori "Novosti" navode da je riječ o psihički labilnoj osobi, izolovanoj od strane druđštva, koja je pokušavala putem društvenih mreža da se poveže s džihadistima.

Iako nije direktno povezan s ID, njegovo privođenje je klasičan preventivni rad, navode izvori "Novosti" i dodaju da je otkrivanje ovakvih slučajeva, takozvanih vukova samotnjaka, itekako značajno jer upravo takvi izolovani borci u posljednje vrijeme predstavljaju veću opasnost od već poznatih terorista.

Oni često djeluju samostalno i u većini zemalja uspijevaju da se provuku ispod radara bezbjednosnih službi.

"Novosti" još navode i da su sve službe u regionu pojačale svoju opreznost jer su nakon što je ID počela da se raspada u Siriji, džihadisti najavili povratak svojih boraca na prostore s kojih dolaze.

Zna se da se iz Srbije Islamskoj državi priključilo tridesetak osoba, dok ih je iz BiH otišlo preko sto.

Takođe, kao regrutni centar najčešće se pominje Kosovo, odakle je u borce ID otišlo nekoliko desetina ljudi, gdje su stekli imidž "izuzetnio surovih ratnika". (Večernje novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana