Nova provokacija Albanaca sa juga Srbije: “Preševsku dolinu” na sto

Sputnjik
Nova provokacija Albanaca sa juga Srbije: “Preševsku dolinu” na sto

Bujanovac - Lider Demokratske partije Albanaca u Preševu Ragmi Mustafa izjavio je da bi Priština trebalo da prekine dijalog sa Beogradom u Briselu, ukoliko “Preševska dolina”, kako Albanci nazivaju jug centralne Srbije, ne bude tema tog dijaloga.

Ragmi Mustafa je za televiziju T7 rekao da bi prištinska delegacija, predvođena kosovskim j Hašimom Tačijem, trebalo, kako kaže, ozbiljno da shvati j Albanaca iz tog dijela Srbije, da se o njihovim problemima razgovara u Briselu, navodi se u pres-klipingu Unmika.

Gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi tvrdi da se prava Albanaca s područja centralne Srbije godinama krše, uprkos sporazumima koji su potpisani.

Skupština albanskih odbornika, tri opštine juga centralne Srbije, usvojila je u subotu “Političku deklaraciju”, kojom traži od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, triju opština na teritoriji juga centralne Srbije.

Između ostalog, oni traže da njihova prava u Briselskom dijalogu zastupa predsjednik kosovskih institucija Hašim Tači.

Oni zapravo traže da rukovodstvo kosovskih institucija, Tači, čiji legitimitet u dijalogu osporava kosovska opozicija, i Ramuš Haradinaj, budu zastupnici njihovih interesa u Briselu, koji bi im, kako smatraju, obezbijedili isto “ono što Srbija traži za srpsku manjinu na Kosovu i Metohiji”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana