Нова провокација Албанаца са југа Србије: “Прешевску долину” на сто

Нова провокација Албанаца са југа Србије: “Прешевску долину” на сто 17.07.2018 14:53 | Спутњик

Бујановац - Лидер Демократске партије Албанаца у Прешеву Рагми Мустафа изјавио је да би Приштина требало да прекине дијалог са Београдом у Бриселу, уколико “Прешевска долина”, како Албанци називају југ централне Србије, не буде тема тог дијалога.

Рагми Мустафа је за телевизију Т7 рекао да би приштинска делегација, предвођена косовским ј Хашимом Тачијем, требало, како каже, озбиљно да схвати ј Албанаца из тог дијела Србије, да се о њиховим проблемима разговара у Бриселу, наводи се у прес-клипингу Унмика.

Градоначелник Бујановца Шаип Камбери тврди да се права Албанаца с подручја централне Србије годинама крше, упркос споразумима који су потписани.

Скупштина албанских одборника, три општине југа централне Србије, усвојила је у суботу “Политичку декларацију”, којом тражи од привремених косовских институција и власти у Београду да у дијалог о нормализацији односа буде укључен и, како кажу, политички статус Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе, трију општина на територији југа централне Србије.

Између осталог, они траже да њихова права у Бриселском дијалогу заступа предсједник косовских институција Хашим Тачи.

Они заправо траже да руководство косовских институција, Тачи, чији легитимитет у дијалогу оспорава косовска опозиција, и Рамуш Харадинај, буду заступници њихових интереса у Бриселу, који би им, како сматрају, обезбиједили исто “оно што Србија тражи за српску мањину на Косову и Метохији”.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица