Njujork tajms: Sud za OVK može da potkači i SAD i EU

Tanjug
Njujork tajms: Sud za OVK može da potkači i SAD i EU

Specijalni sud za ratne zločine koje je na Kosovu počinila tzv. OVK trebalo bi uskoro da počne da radi, piše Njujork tajms.

S obzirom na to da su njegovo osnivanje podržale i SAD i Evropa, američki list piše da bi ta pravosudna institucija mogla da predstavlja opasnost i za njih, jer će istraživati zločine koji su, kako se navodi, direktno povezani sa njihovim projektima na Kosovu.

Ugledni njujorški dnevnik piše da je među tim projektima, na primjer, savez SAD i EU sa tzv. OVK tokom bombardovanja Srbije, zatim njihov neuspjeh u razoružavanju OVK po završetku rata, kao i njihova nesposobnost da zaštite ne samo srpsko stanovništvo koje je ostalo na Kosovu, nego i albanske političke protivnike OVK.

"Ideja da će sud kopati po starim posljeratnim pitanjima na Kosovu izazvala je paniku među komandantima OVK, predsjednikom (Hašimom Tačijem), premijerom (Ramušom Haradinajem) i predsjednikom Skupštine (Kadrijem Veseljijem), koji su u decembru (prošle godine) pokušali da zakonom onemoguće rad Specijalnog suda", piše Tajms.

List, međutim, podsjeća da su na taj pokušaj oštro reagovale i SAD i EU, a da je američki ambasador u Prištini Greg Delavi čak rekao da je taj postupak ravan "zarivanju noža u leđa".

Za Tačija, list navodi da je postao simbol dva dijametralno suprotna pogleda na borbu za, kako se navodi, "oslobađanje Kosova" i posljedice.

Podsjeća se da je bivši američki potpredsjednik Džozef Bajden, na primjer, opisao Tačija kao "kosovskog Džordža Vašingtona", dok je, sa druge strane, u izvještaju Dika Martija upućenog Savjetu Evrope on označen kao "najopasniji šef kriminala među komandantima OVK". List podsjeća i da je Tači dobio nadimak "Zmija" u vrijeme kad je bio politički komesar OVK, ali i da je bio na molitvenom doručku kod američkog predsjednika u februara, kada je Specijalni sud nazvao "istorijskom nepravdom".

Tači je, inače, Martijev izveštaj okarakterisao kao program "lažnih vijesti", kojim upravlja Rusija, ali tu tvrdnju nikada nije potkrepio dokazima, navodi se u tekstu.

Da li će Specijalni sud uspijeti da otkrije šta se tačno događalo prije skoro 20 godina, zavisiće najvećim dijelom od toga da li će svjedoci pristati da svjedoče i, ukoliko pristanu, da li će oni i njihove porodice moći da prežive, navodi list.

Kao primjer, list navodi da je bivši komandant OVK-a, Agim Zogaj pronađen obješen u Njemačkoj uoči pojavljivanja na sudu, a nakon što je pristao da se pojavi kao zaštićeni svjedok.

NT piše i da je rat na Kosovu završen, ali da pucnjave nisu, dok Specijalni sud obećava pravdu.

Navodi se, naime, da se deset godina nakon proglašenja kosovske nezavisnosti, pojavila nada da će biti razrešena "tabu-tema" - zašto Albanci stradaju u nekim slučajevima i smrtno, te kao jednog od takvih pominje Fetaha Rudija, koji je poslije rata ranjen sa 14 metaka i već 17 godina je nepokretan.

Rudi je, kako se navodi, godinama razočarano pratio kako su Ujedinjene nacije, a poslije i Evropska unija pokušavali da uspostave vladavinu prava na Kosovu nakon 1999, ali da nisu uspjele da donesu pravdu za sve što je uslijedilo u talasu nasilja, nakon povlačenja srpskih snaga.

On kaže da je Specijalni sud posljednja prilika za pravdu.

Specijalni sud sa sjedištem u Hagu neće suditi zločinima Srba, već samo zločinima koje su tokom i poslije sukoba od 1998. do 1999. počinili pripadnici OVK, albanske gerile čiji komandanti danas vladaju tom "državom", objašnjava list.

U periodu od skoro dvije decenije nakon "otcijepljenja od Srbije", Kosovom su upravljale Ujedinjene nacije kao svojim protektoratom, a od februara 2008. njime vladaju institucije jednostrano proglašene države Kosovo, podsjeća list.

U tom periodu, Kosovo je, piše NT, "progonjeno demonima" rođenim u njegovom nasilnom "nastajanju" i progonjeno kulturom nekažnjivosti koja je takva ostala zbog neuspjeha da se suoči sa činjenicom da su neke od najmoćnijih ličnosti njegovih instituicija optužene za najgore zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana