Njemačka: Formiranje vojske Kosova ugrozilo bi dijalog

Agencije
Njemačka: Formiranje vojske Kosova ugrozilo bi dijalog

Vlada Njemačke ocijenila je da formiranje vojske samoproglašenog Kosova najavljeno za 14. decembar, ugrožava dijalog Beograda i Prištine i upozorila da bi prištinske vlasti morale energiju da usmjere na pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i jačanje vladavine prava.

Njemačka Vlada navodi da Berlin ne dovodi u pitanje pravo samoproglašenog Kosova da uspostavi regularne oružane snage, ali da je najvažnije da proces bude pravovremen.

"Sada je ova inicijativa rizična zbog mogućeg jačanja tenzija sa Srbijom i ugrožavanja dijaloga kojem posreduje EU", navodi se u reagovanju njemačke Vlade, koju je objavio prištinski dnevnik Ekspres.

Njemačka Vlada ističe da ne treba žuriti sa transformacijom Kosovskih bezbjednosnih snaga, već da to mora biti urađeno kroz sveobuhvatan proces, u koji bi posebno bila uključena srpska manjina, te u skladu sa ustavom i u saradnji sa partnerima.

Reagovanje Berlina uslijedilo je svega dan nakon što je novi ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet ocijenio da bi formiranje takozvane kosovske vojske bilo pozitivan korak, tim prije jer su "kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti dio međunarodnih mirovnih operacija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana