Низак Дунав блокирао бродове у Мађарској, Новосађани шетају по спрудовима

Танјуг
Низак Дунав блокирао бродове у Мађарској, Новосађани шетају по спрудовима

Нови Сад - Због изузетно ниског водостаја Дунава готово је потпуно стао саобраћај теретних пловила кроз мађарски дио те друге по величини европске ријеке, објавио је данас Радио-Кошут.

Према ријечима предсједника Мађарског савеза за пловидбу унутрашњим водама Атиле Бенчика, ниво Дунава је почео да опада још у јулу, а сада је толико низак да могу да плове само мање барже, чиме је нанијета велика штета превозницима, преноси РТ Војводине.

Због реконструкције низа пруга ни жељезница не може да преузме сву поручену робу, а највећа штета нанијета је у транспорту руде гвожђа, пољопривредних култура, вјештачких ђубрива и великих контејнера.

Према подацима Државне службе за мјерење вода јутрос је висина Дунава износила код Комарома 107, код Естергома 93, код Будимпеште 154, поред Дунаујвароша 22, Баје 74, а Мохача 72 центиметра.

И водостај у Новом Саду је веома низак, а на фотографијама објављеним на друштвеним мрежама виде се грађани који на шеталишту "Штранд" ходају по спрудовима који су испливали након повлачења ријека, као и мост Слобода испод кога нема воде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана