Nikolićev avion se prinudno vratio u Beograd

Tanjug
Nikolićev avion se prinudno vratio u Beograd

Beograd - Avion kojim je predsjednik Srbije Nikolić leteo za Vatikan vratio se u Beograd zbog kvara na motoru, a posjeta Svjetoj stolici je otkazana.

 

Savetnica predsjednika Srbije Stanislava Pak potvrdila je Tanjugu da je posjeta “otkazana do daljnjeg, dok se ne utvrde termini za novu posjetu”.

“Nadamo se da će to biti uskoro”, rekla je Pak.

Predsjednik Srbije krenuo je u jednodnevnu zvaničnu posjetu Vatikanu, gdje je trebalo da se sastane sa papom Franjom i drugim zvaničnicima.

Tokom posjete Nikolić je trebalo da se sastane sa papom, kao i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom, sekretarom za odnose sa državama nadbiskupom Polom Galagerom i šefom Odseka za Zapadni Balkan monsinjorom Henrikom Jakodzinskim.

Nikolić, koji je uoči posjete Vatikanu razgovarao sa patrijarhom Irinejem, trebalo je da papi Franji prenese i pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su od zajedničkog interesa.

Svi kvarovi na vladinim avionima

Kvar se dogodio na motoru vladinog falkona, a to je posljednji u nizu incidenata sa tom vladinom letilicom. Zbog raznih kvarova na avionu, “falkon”, koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu “lir džetu”, 1991. proizvedenom, srpski zvaničnici su u više navrata imali problema.

Zbog kvara na “falkonu”, u decembru 2012. godine tadasnji premijer Ivica Dačić nije na vrijeme poletio sa aredoroma “Nikola Tesla” na Kipar.

Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dijela, saopštili su tada nadležni.

Problemi sa vladinim “falkonom” zabilježeni su i 19. novembra u Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, a prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Avion se pokvario po dolaska u UAE, a kako je Tanjugu tada rečeno u kabinetu vicepremijera, članovima srpske delegacije pilot je rekao da postoji problem sa elektronikom letjelice, kao i da je najvjerovatnije u pitanju kvar autopilota.

Sa istim avionom pet mjeseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letjelice nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poletio u službenu posetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letjelici.

Nešto ranije, u novembru te godine, još jedan incident sa “lir džetom” dogodio se prilikom Cvetkovićeve posjete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za sletanje po magli delegacija morala da sleti u Karlove Vari.

Avgusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči poletanja uočen je kvar na motoru “falkona”, a pošto je kvar otklonjen delegacija je otputovala u Bagdad.

U martu 2011. ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili.

Prema ranije saopštenim podacima avio-službe Vlade Srbije “lir džet 31a” proizveden je 1991, a “falkon 50” 1981. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana