Nikolić razgovarao sa Bajdenom u Zagrebu

Agencije
Nikolić razgovarao sa Bajdenom u Zagrebu

Beograd - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom u Zagrebu i tom prilikom je istakao važnost saradnje u prevazilaženju izazova današnjice, među kojima je najveći terorizam.

Bajden je zahvalio Nikoliću za doprinos Srbije u prevazilaženju bezbjednosnih izazova i ponovio stav da SAD podržavaju Srbiju u njenim naporima da sprovede reforme, kao i u težnji da postane punopravni član EU, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.


Potpredsjednik SAD istakao je da Vašington podržava politiku koju vodi Nikolić i pozitivan odnos Srbije prema migrantskoj krizi i cijeni njen doprinos miru i stabilnosti u regionu.

Nikolić i Bajden su se sreli tokom sastanka "Brdo-Brioni".

"One koji ne poznaju srpske običaje ljubim triput"

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Zagrebu da će u bilateralnu posetu Hrvatskoj vjerovatno doći na proljeće.

"Računam da bi to mogao da bude februar ili mart, ako ne bude vanrednih izbora, što mislim da nije dobro za Hrvatsku", rekao je Nikolić novinarima po završetku samita Procesa Brdo - Brioni.

Na pitanje novinara da li ga je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala u posjetu Zagrebu, Nikolić je rekao da se u utorak uveče na kratko sastao sa njom i da mu je rekla da će za Božić ići na Kosovo da posjeti hrvatske vojnike.

"Rekla je i da bi me odmah pozvala, ali da čeka da se konstituiše hrvatska vlada", dodao je Nikolić.

Upitan da li se Grabar - Kitarović naljutila zbog toga što ju je dolazeći na samit poljubio tri puta, Nikolić je rekao da je to njegov običaj.

"Sada je i ona upoznala srpski običaj kao što je prethodno imao priliku i bivši predsednik Ivo Josipović. Volim da one koji ne poznaju naše običaje poljubim tri puta i ne vidim u tome ništa loše", dodao je.

Nikolić je novinarima prenio da se tokom samita sastao i sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom koji mu je rekao da SAD podržavaju Srbiju u njenim naporima da sprovede reforme, kao i u težnji da postane punopravni član EU.

Prema Nikolićevim riječima, Bajden je pohavlio Srbiju i zbog pozitivnog odnosa prema migrantskoj krizi i doprinosa miru i stabilnosti u regionu.

Nikolić je ocijenio da je samit Procesa Brdo - Brioni protekao u prijateljskom i dobrom tonu, ali da, kako je dodao, uvijek ima varnica između njega i predsjednice Kosova Atifete Jahaga jer, kao i drugi predstavnici Kosova, o Kosovu uobičajeno govori kao o državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana