Николић разговарао са Бајденом у Загребу

Агенције
Николић разговарао са Бајденом у Загребу

Београд - Предсједник Србије Томислав Николић састао се са потпредсједником САД Џозефом Бајденом у Загребу и том приликом је истакао важност сарадње у превазилажењу изазова данашњице, међу којима је највећи тероризам.

Бајден је захвалио Николићу за допринос Србије у превазилажењу безбједносних изазова и поновио став да САД подржавају Србију у њеним напорима да спроведе реформе, као и у тежњи да постане пуноправни члан ЕУ, саопштено је из кабинета предсједника Србије.


Потпредсједник САД истакао је да Вашингтон подржава политику коју води Николић и позитиван однос Србије према мигрантској кризи и цијени њен допринос миру и стабилности у региону.

Николић и Бајден су се срели током састанка "Брдо-Бриони".

"Оне који не познају српске обичаје љубим трипут"

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је у Загребу да ће у билатералну посету Хрватској вјероватно доћи на прољеће.

"Рачунам да би то могао да буде фебруар или март, ако не буде ванредних избора, што мислим да није добро за Хрватску", рекао је Николић новинарима по завршетку самита Процеса Брдо - Бриони.

На питање новинара да ли га је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић позвала у посјету Загребу, Николић је рекао да се у уторак увече на кратко састао са њом и да му је рекла да ће за Божић ићи на Косово да посјети хрватске војнике.

"Рекла је и да би ме одмах позвала, али да чека да се конституише хрватска влада", додао је Николић.

Упитан да ли се Грабар - Китаровић наљутила због тога што ју је долазећи на самит пољубио три пута, Николић је рекао да је то његов обичај.

"Сада је и она упознала српски обичај као што је претходно имао прилику и бивши председник Иво Јосиповић. Волим да оне који не познају наше обичаје пољубим три пута и не видим у томе ништа лоше", додао је.

Николић је новинарима пренио да се током самита састао и са потпредсједником САД Џозефом Бајденом који му је рекао да САД подржавају Србију у њеним напорима да спроведе реформе, као и у тежњи да постане пуноправни члан ЕУ.

Према Николићевим ријечима, Бајден је похавлио Србију и због позитивног односа према мигрантској кризи и доприноса миру и стабилности у региону.

Николић је оцијенио да је самит Процеса Брдо - Бриони протекао у пријатељском и добром тону, али да, како је додао, увијек има варница између њега и предсједнице Косова Атифете Јахага јер, као и други представници Косова, о Косову уобичајено говори као о држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана